Прочитај ми чланак

Држава одбија да донесе закон о несталим бебама, родитељима нуди 10.000 евра

0

Посланица Александра Јерков изјавила је данас да после шест година избегавања да се донесе закон који ће да регулише питање несталих беба и пет година након што је прошао рок који је Савет Европе дао Србији да то питање реши, све што Влада родитељима нуди јесте замена у износу од 10.000 евра.

Јерков је, како је навела, више пута предлагала и молила да се усвоји само једна измена кривичног закона, а то је да кривично дело крађе беба не застарева.

„Никада нисам добила одговор од колега из владајуће коалиције зашто овај предлог не усвоје“, рекла је Јерков уочи јавног слушања које се данас одржава у Скупштини Србије на тему: Предлог закона о утврђивању чињеница о статусу новородјене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији.

Владимир Чичаревић из Удружења родитеља несталих беба рекао је да се предложени закон не бави проблемима несталих беба, већ проблемима обештећења.

Он је рекао да је то питање „међународног ланца трговине деце“ и да удружење жели да анимира Владу Србије да разговара о томе, а не о обештећењу.