Прочитај ми чланак

Држава „Миленијум тиму“ у 2021. дала послове од 12 милиона евра!

0

Компаније у власништву бизнисмена Ивана Бошњака и Стојана Вујка, укључујући и њихову најпознатију "Миленијум тим", добиле су десетине послова од државе током претходне године, у вредности од 12 милиона евра, открива КРИК. Ови бизнисмени блиски министру финансија Синиши Малом, његовом брату су, преко своје фирме, дали на коришћење аутомобил и стан.

Годинама уназад највреднији послови у држави резервисани су за фирме блиске људима из власти, а један од примера је компанија „Миленијум тим“ чији су власници повезани са министром финансија Синишом Малим, показује документација до које је дошао КРИК.Бизнисмени Иван Бошњак и Стојан Вујко, осим чувеног „Миленијум тима“ који се бави градњом и гасификацијом, власници су још петнаестак фирми у земљи и региону. Недавно су приватизовали и Институт водопривреде „Јарослав Черни“, што је изазвало негодовање стручњака који се баве питањима заштите животне средине.

Само три њихове фирме – „Миленијум тим“, „Институт Гоша“ и „КБВ Датаком“, током прошле године добиле су 17 државних послова вредних најмање 1,43 милијарде динара, односно око 12 милиона евра, открива КРИК. Неке од њих „Миленијум тим“ добио је у конзорцијуму са другим фирмама, док је део послова добио самостално. Често су били и једини понуђачи, односно једина фирма која се пријавила на јавну набавку.

Највредније послове добила је њихова најпознатија фирма „Миленијум тим“. Државна предузећа ангажовала су ову компанију за више од 11,5 милиона евра да изврши превентивне радове на заштити од поплава у Нишу, рашчисти терен од неексплодираних мина, изгради путеве у београдском гробљу кућних љубимаца, реконструише шумске путеве, нову сцену за Београдско драмско позориште и, као највреднији посао, изгради нову црпну станицу Врачар за Београдски водовод и канализацију.

Уносне државне послове током прошле године добио је и истраживачко-развојни Институт „Гоша“ који је „Миленијум тим“ купио крајем 2018. године за готово милион евра. Компанија „Гоша“ је и након преласка у приватно власништво наставила да добија послове стручног образовања у државним гигантима – па је прошле године склопила послове са Електропривредом Србије (ЕПС) и Инфраструктуром Железнице Србије. Захваљујући овим пословима, „Гоши“ ће бити исплаћено готово 90 хиљада евра.

Још једна компанија Вујка и Бошњака прошле године добила је вредне послове на јавним набавкама. „КБВ Датаком“ је током 2021. године склопила уговоре са РАТЕЛ-ом, Инфраструктурама железнице Србије и ЕПС-ом вредне више од пола милиона евра.

„Миленијум тим“ је у јавности пре свега познат по томе да учествује у изградњи „Београда на води“, пројекта који је Синиша Мали испреговарао. То, међутим, није једина ствар која их спаја са садашњим министром финансија.

Везе са министром Синишом Малим

КРИК је раније открио да брат министра Предраг Мали годинама вози „ауди“ који је прво био регистрован на „Миленијум тим“, а затим на „КБВ датаком“.

Новинари су видели Предрага Малог како паркира овај аутомобил, али он није желео да објасни зашто годинама вози кола ове фирме, већ је кратко добацио да то није тачно. Бизнисмени су му, осим аутомобила, једно време бесплатно уступали и стан у коме је живела његова бивша девојка.

Стручњаци су тада рекли да је у питању класичан пример корупције.

Агенција за спречавање корупције је, након овог открића, погледала случај и изјавила да нема основа да покрене поступак против Малог.

Бошњак се крајем прошле године појавио на скупу Српске напредне странке у „Штарк арени“, али то није био први пут да се политички ангажује – он и Вујко су раније били у предизборном споту Социјалистичке партије Србије. У време претходне власти „Миленијум тим“ је највредније послове добијао од „Србијагаса“ којим управља Душан Бајатовић из редова СПС-а.