Прочитај ми чланак

„Држава да обезбеди привреди субвенције за струју и укине парафискалне намете“

0

Председник Одбора за привреду и финансије београдског одбора Народне странке Борислав Боровић изјавио је данас да би држава требало да укине парафискалне намете на рачунима за струју које плаћају фирме и да обезбеди субвенције за струју домаћим привредницима, уместо што страним инвеститорима даје и до 140.000 евра по радном месту.

„Предузећа су у марту плаћала струју 60 евра за мегават-час, а сада плаћају 135 евра. То је изазвало поскупљења која ће бити сва већа, а многе фирме ће морати да буду затворене и људи који у њима раде ће остати без посла, што укупно додатно снижава животни стандард становништва“, рекао је Боровић.

Боровић је истакао да зато Вада Србије мора хитним мерама да помогне домаћим компанијама, као што су то учиниле неке суседне земље, и навео пример Бугарске, где је држава привредницима обезбедила субвенције за струју.

„Држава се генерално мора одрећи непотребних парафискалних намета наметнутих привреди, а посебно Електропривреда Србије у текућој глобалној енергетској кризи“, рекао Боровић.

Боровић је подсетио да на рачунима ЕПС-а цена утрошка електричне енергије чини тек 54 одсто износа, док су остатак разни парафискални намети „које нико просечно образован не може да разуме“, попут трошкова за приступ систему електричне енергије, накнаде за повлашћене произвођаче, накнаде за енергетску ефикасност, уз стандардне високе акцизе или ПДВ.

Боровић је додао да је предузеће Инфраструктура Железнице Србије пре два дана обавестило операторе за транспорт роба на железницама да ће им од 1. октобра бити фактурисана већа цена утрошка електричне енергије због увећане цене ЕПС-а према Железницама Србије.

„Уместо досадашњих 5,58 динара по киловат-часу, нова цена је 9,81 динара по киловат-часу, што је повећање за више од 75 одсто. Исти, увећани рачуни ће стићи на адресе свих осталих компанија у Србији. Једини начин амортизовања удара на пословање због ових додатних трошкова, биће повећање цена њихових производа и услуга и убрзавање већ покренуте спирале инфлације“, рекао је Боровић.

Боровић је додао да иако Народна банка Србије месецима уверава грађане да је инфлација тек нешто виша од циљане, свако у свом новчанику види да је то „обична илузија“.

„Инфлација је општи пораст цена, а не појединачни, па пад цена бунди или јахти, рецимо, нивелише двоцифрену стопу повећања цена робе широке потрошње на ниво циљане инфлације. Убеђивање да због тога нема скока инфлације и удара на стандард грађана, доказ је потпуног одсуства реалности и емпатије за проблеме обичног човека код државе и централне банке“, закључио је Боровић.