Прочитај ми чланак

ДРЖАВА Брнабићкином брату дала 41 милион евра, давао му и СПС-НАЛЕД Ружић!

0

На листи уговора које су државне установе потписале са фирмом Асеко, чије је представништво у Србији све до прекјуче водио рођени брат премијерке Ане Брнабић, нашло се и Министарство државне управе и локалне самоуправе које је у том тренутку водио социјалиста Бранко Ружић, а који је и потписник уговора. Вредност склопљеног посла процењена је на 11.982.000 динара, са роком плаћања од 15 и временом за рекламацију од свега три дана. Уговор је потписан 3. марта - само десетак дана уочи увођења ванредног стања изазваног ширењем пандемије корона вируса.

Како црно на бело показује уговор у чији је посед дошла редакција портала Нова.рс, посао који је поменуто министарство склопило са Асеком, фирмом коју је у том тренутку у Србији представљао брат српске премијерке Игор Брнабић, подразумева услуге унапређења апликативног софтвера са модулима за подршку управном одлучивању, организовању и спровођењу стручних испита и вођењу евиденције о положеним испитима.

(Foto: Jutjub)

12 милиона за организовање испита

“Уговор о јавној набавци додељује понуђачу “Ассецо СЕЕ” доо, из Београда, ул. Милутина Миланковића 19г, ПИБ 100389094, матични број 07432461, Понуда број 067/20 од 3. марта 2020. године, са понуђеном укупном ценом за услугу унапређења апликативног софтвера са модулима за подршку управном одлучивању, организовању и спровођењу стручних испита и вођењу евиденције о положеним иститима од 9.985.000,00 динара без ПДВ, односно 11.982.000,00 динара са ПДВ, роком плаћања до 15 дана, роком извршења рекламације од три дана и роком важења понуде од 30 дана. Наручилац, Министарство државне управе и локалне самоуправе, Београд, ул. Бирчанинова бр. 6″, пише измешу осталог у уговору који је потписао тадашњи министар Бранко Ружић.

Средства за предметну јавну набавку, пише даље у уговору, обезбеђена су Финансијским планом Министарства државне управе и локалне самоуправе за 2020. годину, док ће за део који се односи на 2021. годину, реализација уговора зависити од обезбеђења средстава предвиђених финансијским планом за 2021. годину.

Држава Асеку дала укупно 41 милион евра

Афера Асеко, која обухвата читав низ уговора које је премијеркин брат са чела огранка ове фирме у Србији, очигледно у повлашћеном положају склапао са многим државним институцијама – тешка је више од 41 милион евра.

Читав низ уговора јавности је открила потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, што је случај и са претходно наведеним послом склопљеним са Министарством државне управе и локалне самоуправе.

Како показују званични подаци, фирма Асеко је у периоду од 2016. до 2019. године од послова са државним институцијама и предузећима приходовала више од 41 милион евра. Да ствар буде интересантнија, само у 2019. години ова фирма је од послова са Електропривредом Србије и Министарством финансија приходовала око 11.5 милиона евра. Ту су и Министарство за рад, борачка и социјална питања са око 690 милиона, Министарство финансија са укупно 313 милона динара, затим уговор са ПИО фондом у вредности од око 180 милиона динара.

Овај уговор је посебно занимљив јер је потписник у име ПИО био заменик директора Реља Огњеновић, за којег је шира јавност први пут чула кад је постао члан Већа за саобраћај општине Вождовац, иако је по струци физиотерапеут. Огњеновић је такође друг Данила Вучића, сина председника Србије.

Оставка под притиском

Под притиском откривених афера Игор Брнабић пре два дана поднео је оставку на место директора Асека за Србију.

Иначе, ова фирма се бавила развојем софтвера и решења за банкарску индустрију и током деведесетих и двехиљадитих су постали доминантна ИТ кућа у овој области. Већинско власништво Пеxим-а, око 60 одсто, су касније продали пољском Ассецу. Игор Брнабић је на место директора огранка за Србију именован у јануару 2016. године – у години када је његова сестра изабрана за министарку за локалну самоуправу.

Ни Влада ни институције које су уговоре склопиле са поменутом фирмом нису одговарале на питања Нова.рс о њиховој природи. Премијерка је, ипак, говорећи о овим уговорима рекла да у овом случају није било никакве корупције и да ни она, ни њен брат тако нешто никада не би радили.