Прочитај ми чланак

Другосрбијанци у паници: Станивуковић је неочетник, сто пута гори од Додика

0

Победа кандидата опозиције Драшка Станивуковића на локалним изборима у Бањалуци не представља победу суштинске алтернативе национализму, већ обнављање тенденција негирања ратних злочина и непоштовања људских права, пише данас Војвођански истраживачко-аналитички центар (VOICE). Новинар из Бањалуке Драган Бурсаћ рекао је да се као грађанин Бањалуке осећа "готово шизофрено".

“С једне стране, промењен је макар номинално диктаторски Додиков режим, а са друге стране на место градоначелника дошао је неочетник Станивуковић, идеолошки доста гори од Додикових кербера. Како кажу коцкари – дупло голо… Ако су локални избори лакмус папир и пролазно време за опште изборе, онда већ сада могу рећи да ће на власт у РС-у доћи још радикалнији десничари од ових сада”, рекао је Бурсаћ за VOICE.

Он је оценио да је Станивуковић идеолошки наследник Српске демократске странке Радована Караџића.

“Није ствар у томе што Станивуковић негира геноцид и противи се LGBTQ+ поворци, ствар је у томе што га у средњовековљу подржава већина становника Бањалуке и Републике Српске”, оценио је Бурсаћ.

Програмски координатор Иницијативе младих за људска права у Србији Марко Милосављевић оценио је да је популизам Милорада Додика добио јаку конкуренцију у Драшку Станивуковићу, али да се и један и други популизам заснивају на српском етнонационализму, због чега нема изгледа да дође до промена у односима БиХ-Србија.

“Станивуковићеве изјаве и потези долазе из једног искључивог националистичког кључа. У том кључу, процесуирање ратних злочина види се једино кроз ореол колективне жртве, а не као шанса за превенцију понављање циклуса насиља. Омаловажавање рада Хашког трибунала кроз општу ознаку политичког, увредљиво је за жртве и породице жртава не само геноцида у Сребреници већ и жртве низа ратних злочина попут оних који су вршени у логору Челебићи, где су жртве били припадници српске националности”, истакао је Милосављевић.

Он је подсетио да се Драшко Станивуковић, сем негирања ратних злочина и геноцида у Сребреници, недуго након ступања на власт изјаснио да је против LGBTQ+ заједнице, категорично одбивши идеју о организовању параде поноса у Бањалуци док је он градоначелник.

“Парадоксално, Станивуковић је привођен управо због слободе окупљања на протестима ‘Правда за Давида’. Данас, када је при локалној власти, прети да ће забранити исту ту слободу одређеној групи људи”, нагласио је Милосављевић за VOICE.

Милица Пралица из бањалуче организације “Оштра нула” казала је да градоначелник Бањалуке тренутно злоупотребљава и обесмишљава све механизме градјанског деловања у сврху личне самопромоције.

“За регион је он тренутно сензација, као Александар Вучић пре неколико година, када је сличним механизмима дошао на власт”, казала је Милица Пралица.

Редакција VOICE-а је контактирала тим за односе са јавношћу Драшка Станивуковића, међутим, иако је начелно пристао да се изјасни о актуелним темама, није одговорио на питања.