Прочитај ми чланак

Другосрбијанци напали Бошка: Он је Шешељ Савеза за Србију, фашиста и насилник

0

Прочитајте срамотан текст објављен на порталу Нова.рс, у којем су другосрбијански новинари и НВО брутално напали лидера Двери Бошка Обрадовића, првенствено због Васкршње Литургије, али и по другим темама.

Онда сами закључите ко ради за кога у Србији и да ли такозвани независни медији заправо служе за објективно извештавање или перфидно ботовање за режим Александра Вучића, односно за ботовање у интересу дубоке УДБА државе, која је сервилна светским глобалистима.
 
Текст преносимо у целости:
 
Својим јавним иступима, лидер Двери Бошко Обрадовић, поред тога што угрожава рејтинг опозиције, приказује и исти модел понашања који је својствен актуелној власти. Његова антимигрантска политика, позивање на пуч и националистичка реторика, све га мање разликују од лидера радикала Војислава Шешеља, сагласни су саговорници Нова.рс.
 
“Христос васкрсе, браћо и сестре Срби у региону и да наша генерација дочека да Србија, Црна Гора и Република Српска буду заједничка држава! Нека нам васкрсне и оствари се ова национална идеја која се – по речима Милоша Црњанског – као река понорница кроз дубине опет враћа себи’”, написао је Обрадовић на друштвеној мрежи Твитер поводом Васкрса.

Boško Obradović, tw printscreen

 
Антимигрантске поруке, позив на пуч, апел верницима да усред епидемије одлазе у цркву, само су неке од бројних проблематичних изјава које је у протеклом периоду дао лидер Двери.

За Наима Леа Беширија, извршног директора Института за европске у Београду, реторика лидера Двери таква је зато што је процењено да само на тај начин може да добије нови посланички мандат.

“Бошко Обрадовић покушава себе да позиционира у крајњем десном делу политичког спектрума, позивајући се на, нажалост, популарне теме. То су антимигрантске политике, противљење вакцинацији и остале ствари које разум не налаже. Он је свестан да са својих четрдесет и нешто година никада није био у позицији да учествује озбиљније у политичком животу и стога жели да задржи позицију у парламенту и то вероватно види као једини могући начин. То би њему можда донело неке поене, али дугорочно то је врло лоше за друштво у којем живимо”, рекао је Бешири.

Новинарка Данаса Јелка Јовановић, рекла је да се лидер Двери понаша као да није ванредно стање, што је модел понашања актуелне власти.

” То није ништа изненађујуће с обзиром на политику коју он заступа. Она се не мења ни за јоту, он је великосрбин, клерикалац и склон је тешким начинима за наметање својих ставова. Понекад физичким, али најчешће вербалним. Ово је потпуно очекивано, али није добро. Поруке које шаље нису добре, ни у редовном, а камоли у ванредном стању”, сматра Јовановић.

“Обрадовићеве изјаве се косе са здравим разумом”

Новинарка Данаса додаје да изјаве лидера Двери могу да буду опасне по политичку сцену у Србији.

“Ми смо сведоци да се свака иоле незгодна и радикална изјава користи да би се читава опозиција приказала у најгорем светлу. У том смислу може да створи лоше утиске код грађана који нису наклоњени властима”, објашњава она, док Бешири истиче да се Обрадовићеве изјаве “косе са здравим разумом”.

“Поред тога, оне су преплетене врло перфидним лажима које је тешко деконструисати, из разлога што су толико небулозне, да би сваком иоле образованом грађанину ове земље било јасно да то што Бошко Обрадовић каже није само опасно, него и на ивици да буде кажњиво законом. Он не таргетира високообразоване људе. Идеје које он заступа пријемчиве су, на основу истраживања јавног мнења, грађанима са завршеном основном и средњом школом и онима који живе у руралним пределима. А они се појављују на изборима и гласају, “, објашњава Бешири.

Он истиче да све што говори Обрадовић а приори се може окарактерисати као измишљотина, али да делу грађана недостају вештине да препознају веродостојност извора одакле вест потиче. Бешири оцењује да се Обрадовић може посматрати као Војислав Шешељ Савеза за Србију.

“Он је чак и опаснији. Шешеља многи гледају као спрдњу и реликт прошлости. Бошко Обрадовић покушава да се портретира као нова снага, представљајући себе као конзервативну десницу. А заправо његова опција није то, већ скупина људи чије се изјаве и деловање граниче са фашизмом и нацизмом. Али, они су, за разлику од других, обукли одело, ставили кравату и окупили се око Савеза за Србију. Мене је страшно срамота за СзС да такав лик и његове идеје добијају место у њиховом кругу”, истиче Бешири.

Сличност са лидером радикала не оспорава ни Јелка Јовановић, међутим, она додаје да ипак постоје одређене разлике између ова два политичара.

“Он није толико непријатан, безобразан, а ни директан у наступима као Шешељ. У сваком случају, он тренутно ради контрапродуктиван посао за опозицију”, закључује Јелка Јовановић.