Прочитај ми чланак

ДрКон бесан јер нико више не жели да се вакцинише: Пропуснице остају

0

Епидемијска ситуација у Србији је несигурна, оценио је вечерас епидемиолог Предраг Кон и додао да је добро што имамо пад у броју нових случајева корона вируса, али да и даље није време за укидање мера.

„Још увек имамо више десетина умрлих сваког дана. Тај број је данас, први пут после дужег времена, испод 40 што је на неки начин лепа вест у односу на веће бројеве које смо имали раније, али је то још далеко од тога да можемо да кажемо да је ситуација стабилна или повољна“, рекао је Кон за Танјуг.

Навео је да смо и даље у паду по броју новооболелих и да ће, ако остане тако, бити веома добро и додао да се током ове недеље може видети колико отварање школа и повратак са зимског распуста има утицај на укупно заражавање.

„Дошло је до заражавања у школама, али је то далеко испод оног нивоа као што је било пре распуста“, рекао је Кон.

На питање да ли постоји могућност укидања ковид пропусница и осталих мера као што је то случај у другим земљама, Кон је рекао да се медицински део Кризног штаба слаже да још није време да се о томе прича јер је у Србији вакцинисаност становништва знатно мања него у земљама где се мере укидају.

„Међутим, реално је да ће то доћи на ред. Са друге стране, имамо реалност да се мере баш много и не поштују, што ни у ком случају није добро“, истакао је Кон и додао да се не може пребацивати да су мере оштре јер то „није истина“.

На питање када можемо очекивати троцифрене бројеве када је реч о новозараженима на дневном нивоу, Кон је рекао да се то може очекивати у другој половини марта или пред крај марта, али да све зависи од тога како ће се ситуација одвијати.

„Зависи од тога колико ће се ово успоравати и да ли ће имати снагу да на једном месту стане, па да буде дуже време на још увек четвороцифреним бројевима. Дакле, не можемо то знати, можемо само да видимо да ће и ова и следећа недеља и даље бити у паду, а када ће тај пад да престане или да се настави, то ћемо морати да сачекамо“, рекао је Кон.

Истакао је да је отпор према вакцинацији оно што је најтеже у овом тренутку и поручио да је важно научити становништво да је вакцинисати се здраво.