Прочитај ми чланак

Дританов брат и Брнабићкина партнерка отварају клинику у бившој згради БИГЗ-а

0

Фирме “Marera Real Estate Partners" и “Marera Properties”, у режимским медијима представљене као руске фирме, док сви подаци показују да су повезане са министром финансија у Влади Србије Синишом Малим, у фебруару прошле године купиле су зграду БИГЗ-а у Београду.

„Није позната коначна цена, али доступне информације указују да је велелепна зграда, која је 1992. проглашена спомеником културе, плаћена око 3,7 милиона евра“, казао је за Градску РТВ новинар Предраг Поповић.

Управо у овој згради биће отворена клиника чији су власници Џихан Абазовић, брат црногорског премијера Дритана Абазовића, и Милица Ђурђић, партнерка премијерке Србије Ане Брнабић.

У Србији је одавно познато да браћа Мали, Синиша и Предраг, имају јако добру сарадњу са Аном Брнабић и њеним братом Игором Брнабићем, и они улазе у разноразне послове.

„У последње време су купили неколико зграда и фирми у Београду. Најважнија је зграда “Београђанка”. Синиша Мали је купио 2020, а прошле године је наводно за 3,7 милиона евра купио ту зграду БИГЗ-а. Део тог простора намењен је за отварање клинике чији су сувласници Милица Ђурђић, партнерка Ане Брнабић и Џихан Абазовић, брат Дритана Абазовића”, објашњава Поповић.

Иако су фирме “Мarera Real Estate Partners” и “Мarera Properties” регистроване у Русији, имена власника на папиру нису позната јавности у Србији, каже Поповић, али су повезана са министром финансија Синишом Малим.

„Неколико њих, то је списак од десетак имена, која ни нашој јавности а сигурно ни вашој не значе ништа, али то су његови сарадници из његових „офшоре“ компанија и двојица из Министарства финансија, које већ две године води Синиша Мали. Тако да нема дилеме да су директно повезане са Синишом Малим”, сматра Поповић.

Трећи власник клинике није познат, али где је Синиша Мали, ту је и Андреј Вучић, истиче Поповић.

На то може да упути чињеница да Андреј Вучић има блиске партнерске односе са Предрагом Малим, братом Синише Малог. Они заједно раде разноразне послове по Београду. Да ли ће Андреј да буде укључен кроз логистику, финансије или на било какав други начин, то је само питање њиховог договора. У сваком случају, у сваком послу у који је укључен неко од браће Мали, укључен је и Андреј Вучић”, каже Поповић.

Према Поповићевим речима, јасно је да премијер Абазовић има много разлога да враћа дугове председнику Србије Александру Вучићу, поред осталог и због клинике коју, како тврди, отвара његов брат Џихан.

“Пристао је да учествује у ономе што је Александар Вулин, садашњи министар полиције, називао српски свет. Када Александар Вулин каже српски свет, он мисли на Вучићев свет. Александар Вучић ради искључиво за себе.

„Сада користи Дритана Абазовића да би остварио неке своје интересе у Црној Гори, као што је до јуче, а можда ће и сутра, Андрију Мандића и остале “пипуне”. Мислим да таква врста договора, која нема везе са вољом грађана ни Црне Горе ни Србије, није у интересу ни Црне Горе, ни Србије, а ни целог региона”, закључује Поповић.

Премијер Дритан Абазовић, подсећа подгорички медиј, је још у фебруару, тада на функцији потпредседника Владе, у интервјуу за ХРТ потврдио да је председник Србије Александар Вучић његовом брату, према Абазовићевим тврдњама врсном лекару, поклонио клинику у Београду. Премијер се касније правдао да је изјава била иронична, што је новинарка ХРТ-а демантовала.