Прочитај ми чланак

ДРИТАН: У новој Влади нема ни Милових ни Вучићевих, научили смо лекцију 5. октобра

0

Нова Влада у ЦГ је добила епитет "просрпска" од стране глобалиста из ЕУ и САД, а потпредседник Дритан Абазовић оценио је да председник те државе Мило Ђукановић нема људе у новоформираној Влади, па отуд подгревање подела и употреба "отровне реторике", која извршну власт означава као "антицрногорску" или "просрпску".

Он је, у интервјуу за Њузмакс навео да актуелизација питања да ли у новој влади Црне Горе има „Ђукановићевих људи“ или оних који раде за председника Србије Александра Вучића, сигнализира да је „све у реду са новим министрима“.

– Сваког дана се смањује број људи који су спремни да слушају такву пропаганду… То су трзаји рибе на сувом. Када уловите рибу и ставите у чамац, она се још неко време бори за ваздух, да се врати у море, али онда она једноставно заврши на роштиљу – казао је Абазовић.

На питање како функционише кохабитација са председником Ђукановићем, Абазовић је рекао да процес реформи споро иде и због тога што су претходне власти „правила законе за себе, као да ће да владају 100 година“, а да одмеравања владе и председника до сада није било.

– Ми ћемо се трудити да кохабитацију држимо на високом нивоу, а сваки покушај ометања ће ићи на штету Ђукановића. Кохабитација ће или функциоисати или ћемо имати новог председника – изјавио је Абазовић.

Реформа сектора безбедности – наша лекција од 5. октобра

Абазовић је такође оценио да се свуда у региону „национална потпала“ користи за сакривање интереса појединачних политичких актера и да је инсистирао на контроли безбедносног сектора, јер Србија након 5. октобра није обавила реформу служби безбедности, војске и полиције.

– То је наша лекција из Србије након 5. октобра, само не бих волео да се понови црни сценарио из Србије… Не смемо дозволити да се понови тај сценарио и да безбедносне структуре остану на истом нивоу… Оне су биле једна од централних тачака система Мила Ђукановића – алудирао је Абазовић на атентат на тадашњег премијера Србије Зорана Ђинђића.

Додао је да ће безбедносни сектор бити „апсолутно нужан“ за демонтирање „бившег система“, као и да би било етично да људи који нису део тих планова поднесу оставку.