Прочитај ми чланак

ДРИТАН: Србија нам је најблискија земља у сваком смислу! Мило хоће државни удар

0

Потпредседник црногорске Владе Дритан Абазовић изјавио је да би велики корак за побољшање односа Београда и Подгорице било изручење некадашњег политичара Светозара Маровића, осуђеног у Црној Гори за кривична дела.

„Изручење Маровића смо тражили и верујемо да треба да окренемо нови лист у односима са Србијом, која нам је у сваком смислу најближа и историјски и традиционално и породично, али свакако и са осталим земљама региона. Ми смо нова Влада и не можемо да носимо као терет негативности претходне. Желимо да кренемо од нуле у медјувладиним односима“, казао је Абазовић телевизији Н1.

Навео је да је Црна Гора поднела нови захтев за изручење Маровића, премијера некадашње Државне заједнице Србија и Црна Гора, додајући да је он „оптужен за најтежа кривична дела“ и да је „много штете нанео буџету и грађанима Црне Горе“.

„Сматармо примереним да Србија спроведе његово изручење у духу партнерства у и добрих односа“, рекао је Абазовић.

Абазовић, лидер Грађанског покрета УРА, казао је да сматра да не стоји замерка председника Србије Александра Вучића да би бољим односима две земље одлучујуће допринело повлачење одлуке Црне Горе о протеривању амбасадора Србије у Подгорици Владимира Божовића, јер ту одлуку није донела Влада чији је он потпредседник, него претходна.

„Што се тиче Божовића, ова Влада га није прогласила непожељном особом, то се десило пре него што је она изабрана, додуше недељу дана пре, али заиста не разумем како нама неко жели да свали кривицу за одлуке донете у периоду кад нисмо били на овим функцијама“, навео је Абазовић.

Додао је да ће Црна Гора именовати другог амбасадора у Србији, јер тако жели да пошаље поруку да је наступила нова ера у односима две земље.

„Наша рука је пружена и званичници Србије су више него добродошли у Црној Гори, као што ћемо и ми, надам се, имати прилику да будемо гости код њих у Београду“, рекао је лидер УРА.

Поводом тензија у Црној Гори око усвајања измена Закона о слободи вероисповести, Абазовић је казао да то није морао да буде први закон који ће нова владајућа већина усвојити, али да „свакако јесте морао да буде медју првима“, с обзиром на „велике тензије које је изазвао прошле године у Црној Гори, велике протесте и чињеницу да је то значајно утицало и на изборне резултате“.

„У циљу стварања атмосфере да 2021. година буде релаксиранија и опуштенија, сматрамо се одговорним да ту тачку склонимо са дневног реда“, навео је Абазовић.

Додао је да су изменама у тај Закон убачене норме којим се значајно побољшава његов текст и „све верске заједнице доводе у равноправан положај“.

Навео је да би, да је он бирао, први закон који би усвојила нова већина био онај о пореклу имовине. Додао је да очекује да ће тај закон бити усвојен на пролеће и да ће отворити пут борби против корупције и криминала.

Донедавно владајућу Демократску партију социјалиста црногорског председника Мила Дјукановића, оптужио је да је у понедељак „покушала да изврши један пузајући државни удар“ тако што је у Државној изборној комисији (ДИК) покушала да спречи попуњавање упражњеног посланичког места.

„То је крајње противзаконито и противуставно и против свих чланова ДИК биће поднете кривичне пријаве. То је нешто невидјено, не само у црногорској демократској пракси, већ и у свету“, рекао је Абазовић.

Он је казао да је нова Влада започела „демонтажу система“ сменама на руководећим местима у систему безбедности.

„Процес је отворен, за 15 дана Влада није могла да отвори све ствари и промени оно што је 30 година таложио један систем, али сада је полако кренула демонтажа истог“, навео је Абазовић.

На питање да ли му прете због најаве обрачуна са криминалом и корупцијом одговарио је потврдно.

„Прете ми, али не бих ту тему третирао по принципу да од себе правим жртву. Сви нека наставе да се баве активностима које мисле да им нешто значе или да ће им донети профит. Немогуће је тим путем да ме поремете“, казао је Абазовић за Н1.