Прочитај ми чланак

Дритан неће Мандића и Кнежевића, Црна Гора далеко од Владе?

0

Андрија Мандић и МИлан Кнежевић су јуче, према незваничним информацијама Вијести, разговарали са Абазовићем, али кључне разлике у ставовима које постоје између две политичке групације нису превазиђене.

Процес формирања Владе није ишао брзо ни онда када је то чинила доминантна партија попут Демократске партије социјалиста (ДПС), па није реално да процес иде много брже када то треба да ураде три коалиције, са десетинама конституената и веома разноликом идеолошком структуром, пишу Вијести.

Foto: IN4S

То је за “Вијести” оцијенио директор Грађанске алијансе (ГА) Борис Раонић, наводећи да би лидери коалиција у овој фази преговора требало да интензивирају међусобну комуникацију, као и унутарпартијски дијалог.

Преговори о формирању нове власти не напредују очекиваном брзином, иако би председник Скупштине Црне Горе требало да буде изабран на сутрашњој конститутивној седници.

Почетна несагласност, углавном између представника партија чланица коалиција “За будућност Црне Горе” и Грађанског покрета УРА око начина формирања власти, продубљена је ставом Главног одбора партије Дритана Абазовића да у власти не би требало да буду они који изазивају негативне реакције грађана. Иако није речено на кога се то односи и током разговора преговарачких тимова било је јасно да је реч о лидерима Демократског фронта. Андрија Мандић и Милан Кнежевић су јуче, према незваничним информацијама Вијести, о томе разговарали са Абазовићем, али проблем није решен.

Претходно је Абазовић на исту тему разговарао и са носиоцем листе “За будућност Црне Горе” Здравком Кривокапићем са којим, како је речено Вијестима, нема спорења о начину како би влада требало да изгледа.

Тема билатералних разговора био је и Закон о слободи вероисповести, уз посредовање СПЦ, али то не би требало да буде тачка спорења нити предмет будућих неспоразума. Кривокапић је раније најавио да ће о томе бити потписан и посебан споразум.

Раонић је оценио да је посебно битан аспект и међународна заједница, која је, како је оценио, изненађујуће некоординисана. Он тврди да се ових дана очекује и интензивна дипломатска активност.

Раонић је рекао да лидери у овој фази треба да смире велика очекивања од својих следбеника, прекину са јавним комуникацијама и хитно договоре ко ће бити на челу Скупштине.

“Све остало, улолико има озбиљности ће доћи брзо на своје место”, истакао је он.

Директор ГА је нагласио и да би лидери у овој фази требало да интензивирају међусобну комуникацију, као и унутарпартијски дијалог, “а све јавне потезе раде на начин како су то радили конституенти претходних Влада”.

Он је казао да је тренутно одлагање наставка преговора резултат промене стратегије, “јер се одлучило да се прво организују билатерални састанци, како би заједнички, лидерски, био ефикаснији од претходних”.

Бечић: Због мандата не злоупотребљавамо теме које деле грађане

Foto: YOUTUBE

Лидер коалиције “Мир је наша нација” Алекса Бечић поручио је јуче да је коалиција у вези са преговорима око формирања нове власти ефикасна и умерена и да према проценама преговори иду у добром правцу.

Из Демократске Црне Горе је након Бечићевог разговора са амбасадором Хрватске у Подгорици Веселком Грубишићем саопштено да су након избора “сви потврдили исправност њихове политике”, а да је слоган „Мир је наша нација“ постао слоган свих политичких субјеката на политичкој сцени Црне Горе.

„Нисмо спремни да зарад мандата злоупотребљавамо актуелне теме које деле грађане, без обзира на степен емоције које те теме изазивају. Имамо здраве темеље, здраву политику и чисте кадрове, без утицаја било ког неформалног центра моћи“, поручио је Бечић.