Прочитај ми чланак

ДРИТАН: Милу Ђукановићу обећавам да ће имати фер суђење

0

“Ја не правим сарадњу са националним заједницама већ са људима. Не борим се за Србе, Црногорце, Албанце, Бошњаке – борим се за људе, а они нека наставе своју политику и ево докле их је довела”, казао је Абазовић

Лидер четвртопласиране коалиције „Црно на бијело“ Дритан Абазовић за BBC на српском говорио је о својој пресудној улози у формирању будуће владе.

FB/Dritan Abazovic

Дугогодишњи црногорски лидер Мило Ђукановић јавности је познат по смиреним наступима, често лишеним сувишних емоција.

Прије седам година, тадашњи премијер Ђукановић је у жустрој скупштинској расправи тада младог посланика Дритана Абазовића назвао – “битангом”.

“То што ми је он рекао ствар је његовог васпитања и односа према колегама, а ја ни тада нисам желио да од себе правим жртву па то не желим ни сада. Симболички је то тренутак када је први пут показао бруталну нервозу и сигнал почетка његовог краја – чекали смо седам година да се све стварно заврши”, говори Абазовић у интервјуу.

Седам година касније, три опозиционе коалиције имају један мандат више од Демократске партије социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића и досадашњих партнера ове странке.

На тај начин, стекле су предност у процесу формирања будуће владе Црне Горе.

“Осјећам се врло поносним. Многи људи у мом окружењу нису вјеровали у мој сан, да ћу побиједити Мила Ђукановића на изборима, а то се десило – враћен је суверенитет грађанима Црне Горе, њихов глас сада вриједи, и вриједјеће и убудуће”, каже Абазовић, лидер странке УРА која је стожер коалиције Црно на бијело.

Ђукановићев ДПС освојио је 30, па слиједе опозициона коалиција За будућност Црне Горе 27 мандата, Мир је наша нација 10 мандата и листа Црно на бијело 4 мандата – за већину је потребан 41 глас.

Први постизборни дани у Црној Гори обиљежени су оштрим оптужбама досадашње власти и опозиције о томе ко дестабилизује земљу.

Инциденти, који имају и особине сукоба на националној основи, пријетили су да ескалирају у озбиљнији конфликт.

Дритана Абазовића многи позивају на одговорност јер је близу постизања коалиционог договора са листом За будућност Црне Горе, чији је стожер просрпска странка Демократски фронт.

“Кад нису могли да нас увуку у корупционашко коло у које су увукли све друге, заиграли су на карту националне припадности. Ја се осјећам као космополита, иако јесам поносан на своје албанско поријекло – сматрам то и својом предношћу јер долазим из мањинског народа”, наводи он.

Абазовић истиче да се у политици води начелима грађанске партије.

“Ја не правим сарадњу са националним заједницама већ са људима. Не борим се за Србе, Црногорце, Албанце, Бошњаке – борим се за људе, а они нека наставе своју политику и ево докле их је довела”, казао је Абазовић.

Због улоге таса на политичкој ваги, лидер странке УРА ових дана проводи много времена на телефону.

“Лакше је побројати људе који нису звали ових дана – не само из Црне Горе, већ од истакнутих политичара, аналитичара из региона, међународне заједнице. Ниједну сугестију не сматрам злонамјерном, добро је да се чују различите перспективе и то може да помогне при кристализовању става, али не може да промијени курс који смо зацртали и обећања која смо дали”, истиче он.

Абазовић је свима који сумњају у његову приврженост опозиционој идеји спреман да пружи још једно обећање.

“Људи имају право да причају шта год желе, али ако буду тражили некога да Ђукановићу да политичко вјештачко дисање – ја сам погрешна адреса. Једино што могу да добију је правично суђење за све оне који су се огријешили о закон”, каже лидер коалиције Црно на бијело.