Прочитај ми чланак

ДРЕЦУН СА КИМ: „Морамо да прихватимо да ће велика Албанија бити створена“

0

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је да је стварање велике Албаније неповратан процес.

Он је истакао и да ће бити „створена у овој или оној форми“, као и да се то чини како би се створио противтег Србији, територија која би по својој величини, ресурсима и демографији могла да јој парира.

„Ово је реална геополитичка процена и то је и у интересу западних земаља. Јасно је да се они не противе стварању велике Албаније“, рекао је Дрецун за телевизију Пинк, додајући да „не смемо бити толико слепи да не видимо да ћемо у 21. веку имати велику Албанију“.

Ову чињеницу, навео је, морамо да прихватимо како не бисмо отишли на „терен ирационалног политичког понашања“.

Према његовим речима, „Албанија све што ради, ради како би отела нашу територију, а стварање велике Албаније је, напоменуо је, „нецивилизацијски, реметилачки и дестабилишући“ поступак. Као кључни догадјај протекле године он је оценио писмо америчког председника Доналда Трампа, наводећи да се у њему „отвара простор за разговоре о Косову и Метохији“, што се очекује у овој години.

Према речима Дрецуна, Приштина ће морати да укине таксе на српску робу, јер је, оценио је, велики изазов за Албанце да блокирају иницијативу Трампа, као и став Русије да косовски проблем треба да се реши.

„Јасно је да Србија неће дозволити да се о Косову одлучује једнострано“, рекао је Дрецун, говорећи о посети руског председника Владимира Путина, додајући да ће ове године главну реч око питања Косова и водити велике силе: Вашингтон, Москва и Пекинг.

Дрецун је рекао да морамо бити свесни коликим капацитетом располаже Русија када је реч о решавању косовског проблема.

„Русија нам треба да нас ојача код Американаца, јер када Русија залегне иза нас, Американци знају да не може ниједно решење да се прогура без њене сагласности“, рекао је Дрецун.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!