Прочитај ми чланак

ДРАЖА ПЕТРОВИЋ: Јутка са насловне стране

0

Зове ме пре седам дана другар из Бруса тачно у 21 сат и 55 минута по средњоевропском времену.

– Ево отац и ја седимо и чекамо „Живот прича“ на Првој, али управо је нестао кабловски сигнал у целом Брусу!

– Како нестао, бог те мазо!? – распитујем се гласно ко да је сигнал нестао мени.

– Па исекао Јутка! – каже онај мој из Бруса.

– Зезаш!? – наивно верујем да овакве ситуације не постоје у државама које време рачунају по средњоевропском времену.

Зовем још неколико пута да проверим. Код нас на Дорћолу има сигнала, али 237 километара одавде нема, јербо се тамо појављује нека неочекивана сила која сече каблове ако на телевизији има нешто против њега.

Учио је од најбољих, мислим – не тај мој другар – него општински секач каблова који се после и учланио странку чија поетика извире из сваког његовог поступка.

Стиже ми онда снимак на Вибер. На снимку се види панорама Бруса бy нигхт, чују се аутомобилске сирене и пиштаљке.

Обрадујем се јер у Србији има још људи који кад им исеку кабловску изађу на улице. С Дорћола навијам за те Брусјане на улицама чије трубе и сирене гледам на оном мутном ноћном снимку са Вибера.

– Растерала их милиција… – јавља ми касније мој лични извештач из Бруса шта се десило са спонтаним протестом чији ми је снимак послао, јер Јутка још није смислио како да исече каблове на Виберу.

– Да објавимо на сајту Данаса онај снимак? – питам.

– Немој ни случајно! Није због мене. Знаће одакле је снимано па следи одмазда над целом зградом – објасни ми мој лични тумач севернокорејских прилика у земљи нешто јужнијој од Северне Македоније.

Била су то давна лепа времена када су на насловним странама српских новина излазиле лутке.

Лутке са насловне стране које је својевремено описао и Бора Чорба, сасвим ненадано, заменио је Јутка са насловне стране, јербо су Јутке постали хероји новог доба.

Иако се Јутке не разликују много од лутки, јер је цело то марионетско позориште звано Српска напредна странка препуно таквих људи направљених од штапа и канапа, уместо од крви и меса.

– И ја сам човек од крви и меса – мора да ће једног дана на суђењу за сексуално злостављање „половине“ женског Бруса са околином, рећи Јутка, али немојте му ништа веровати. У питању је човек од штапа и канапа, јер нема ту много крви и меса.

– Важно је да се види шта ће рећи надлежни органи, а не да доносимо пресуде преко ноћи – рекао је после председник Вучић, најпознатији српски судија за пресуде преко ноћи, поводом случаја Милутина Јеличића, дотичног Јутке, мада му се никада пре није десило да сличну изјаву, на пример, да поводом случаја Драган Ђиласа.

Коме је одавно пресуђено преко ноћи, јербо Ђилас Драган није члан Српске напредне странке, а свима таквима може да се суди преко ноћи, када судови обично не раде.

Тако да је Вучић направио државу где се у зависности од тога да л’ си његов или њихов, све може урадити преко ноћи – осудити, исећи кабл, а жене можеш злостављати и преко дана, јер се пресуде таквима не доносе преко ноћи.

Ни медијски мрак се не уводи преко ноћи, може и током дана по том за нас необичном средњоевропском времену у коме наизглед живимо.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!