Прочитај ми чланак

Драган Петровић: Савез између Немачке и Русије је ноћна мора за Америку (Видео)

0

dragan petrovic

Господин Петровић је доктор наука из области политичке географије и из области историје. Дипломирао је на четири факултета на београдском државном Универзитету и то на економији, историји, политичким наукама и социологији. Завршио је две постдипломске студије на Политичким наукама, из области међународних односа и на Економској географији и одбранио две магистарске тезе. До сада је објавио тридесет и једну научну књигу, а аутор је и више запажених радова објављених у иностранству, између осталог у издању Руске академије наука. Стручњак је за геополитику и за међународне односе.

Сазнаћете каква је геополитичка ситуација на Балкану? Да ли хапшења радикалних исламиста у Македонији значе да цео Балкан може имати проблема? Да ли ови напади могу да буду повезани са планираном алтернативом гасовода Јужни ток, такозваним Турским током? Од чега зависи самосталност и целовитост Македоније?

Зашто је Македонија битна карика у остварењу неоотомански планова Турске на Балкану? Који су то остаци отоманске империје на Балкану? Да ли су се муслимани у Македонији одрекли македонске нације? Како су се Албанци идентификовали са османским освајачима? Због чега Албанија гледа на Турску као свог савезника данас? Како је уговорен савез балканских земаља за ослобођење од Турака?

Који је мотив Русије да стави вето на британски предлог резолуције о Сребреници? Зашто је Република Српска толико важна за Русију? Да ли је Русија највећи пријатељ Србије у међународним односима? Зашто је интерес Русије био да се на Балкану још крајем 19. и почетком 20. веку развију независне јаке православне државе? Колика је културна и историјска повезаност између балканских земаља и Русије?

Да ли се може објаснити наша повезаност са Русима, а да се не спомене православље, словенство и историја? Зашто Русија напад на Србију доживљава као ударац? У ком граду је америчка амбасада погођена базуком из протеста против бомбардовања Србије? Зашто је Бизмарк рекао да је Немачка готова када окрене леђа Русији у својој геополитици?

Да ли постоји веза између присуства НАТО-а на Косову, базе Бондстил и међународне трговине наркотицима? Колико процената светске производње хероина се добија од мака произведеног у Авганистану? Који су путеви дроге у свету? Да ли је Коштуница био у праву када је говорио о „нарко држави Косово“?

Како оценити организовање војне параде у Загребу поводом годишњице етничког чишћења у Олуји? Како то да амерички амбасадор улази у Книн на хрватском тенку? Зашто је Југославија направљена тако да не може да функционише након 1974. године? Зашто се уништавају ћириличне табле у Хрватској?

Да ли Америка води анти-српску политику на Балкану? Зашто Б92 и још неки про-амерички медији о величанственом митингу фебруара 2008. године потенцирају само крађу патика од стране пар девојака? Зашто САД могу да газе међународно право без икаквих последица?

Да ли се може створити осовина Париз – Берлин – Москва и „Европа од Урала до Атлантика“? Каква је Немачка политика према Балкану? Зашто Немачка и Француска као земље старе Европе имају интерес да се ближе повежу са Русијом? Шта су били Де Голови разлози да Француску изведе из НАТО-а и гради трећи пут? Зашто Британија води искључиво политику млађег брата Америке?

Како се држи српски фактор у Црној Гори и Републици Српској? Зашто је свака српска власт после 5. октобра неискрена у односима са Русијом и Француском, а поданички наклоњена према Америци и Британији? Да ли Србија може да уради нешто по питању Косова и Метохије? Зашто је Зоран Ђинђић у међународним односима највише сметао Америци?

Зашто руска политика каска за политиком других светских сила? Да ли је Русија пропустила прилику више пута да у Украјини направи неко повољније решење? Колико би Русију коштало да држи барем две своје телевизије на Балкану? Да ли је Русија успела да спасе неке своје интересе у Украјини након пуча у Кијеву?

(Србин.инфо)