Прочитај ми чланак

Драган Ђилас о зарази која се шири Србијом – здравствени систем угрожен (ВИДЕО)

0

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас осврнуо се на коронавирус који хара широм света, а који је стигао и у Србију и рекао да ће последице осим по здравље, бити разарајуће по светску економију.

У прелиставању штампе које се свакога дана емитује на Фејсбук страници ССП, председник ове странке Драган Ђилас одговарајући на питања, нагласио је да је здравство једна од области, која је озбиљно угрожена пре свега одласцима лекара и другог медицинског особља.

– ССП има план како да променимо ствари у здравству, он се заснива на улагању у људе и подразумева да почетна плата лекара која је сада око 70.000 динара буде 120.000 динара, а да најнижа почетна плата медицинских сестара буде 75.000 динара. На тај начин подижемо квалитет живота тих људи и стварамо услове да они остају у Србији. Џабе је што купујемо опрему када неће имати ко да нас лечи ако се овако настави – рекао је он.

У том контексту Ђилас је говорио о неодговорном понашању државе када је коронавирус у питању као и писању таблоида које ову глобални претњу проглашавају неважним или некаквом завером и додао „читав свет се одговорно односи према тој опасности“.

– У Русији је предвиђена казна од пет година затвора за оне који не поштују правила карантина, португалски председник је због контакта са зараженим одлучио да сам оде у карантин, у Италији је 16 милиона људи у карантину а држава набавља нове аспираторе. За то време Вучић и министар здравља Лончар збијају шале и причају како ћемо ми произвести вакцину док ТВ Пинк дезинформише грађане када Верица Брадић саопшти да биланс вируса са 3,5 посто смртности није ништа већи од обичног грипа“.

Ана Стевановић , чланица Председништва и Интернационални секретар ССП-а је на питање о томе да ли ће наши људи имати проблема са дипломама након што је Србија избачена из Европске асоцијације за обезбеђење квалитета у високом образовању рекла да ће „наше дипломе бити на нивоу серфитиката који нису усклађени са европским прописима“.

– Указивали смо својевремено у Народној скупштини на велика овлашћења министра просвете који се у све меша. Избачени смо из европске акредитационе мреже, јер наша акредитациона комисија мора да буде потпуно независна и слободна од притиска. Ако ситуација остане оваква, како је рекла и ректорка, наше дипломе ће бити на нивоу сертификата који нису усклађени са европским прописима. Ми имамо ситуацију у којој министар напада Београдски универзитет, смењује директорку школе у Шапцу и на њено место запошљава посланицу СНС без потребних квалификација. То је слика онога што Вучићев режим и министар Шарчевић раде српском образовању – казала је она.