Прочитај ми чланак

Драган Ђилас и Мариника Тепић представили „План за дан после“

0

Мариника Тепић, Борко Стефановић и Драган Ђилас грађанима Лесковца представили су „План за дан после“ и предлог за оснивање државног Алиментационог фонда и задржали се у дужем разговору са окупљенима који су им поставили читав низ питања.

Окупљеним грађанима Мариника Тепић је представила део „Плана за дан после“ који гарантује повратак правде у Србију и нагласила да се он заснива на формирању специјалног тужилаштва које ће се бавити корупцијом јавних функционера и које ће у свом саставу имати тужилачку полицију. “Само такво ефикасно тужилаштво по угледу на оно које је формирала Лаура Ковеси гарантује да ни један случај корупције о којима готово свакодневно износимо доказе неће остати непроцесуиран”. Потпредседница Странке слободе и правде Тепићева је нагласила и значај темељне лустрације која “гарантује да ће сви који су малтретирали људе бити процесуирани и да ће им бити забрањено да се кандидују за јавне функције. Само тако ћемо створити друштво у коме се не шапуће, већ се гласно говори своје мишљење, само тако ћемо зауставити одласке из Србије због којих родитељи рођендане и славе проводе уплакани чекајући да им се деца јаве скајпом.”


У свом обраћању Борко Стефановић је нагласио да Србија након девет година Вучићеве власти личи на ријалити схоw у коме је Александар Вучић и режисер и глумац и тумач онога што гледамо и додао ”његов највећи проблем је што тај програм грађани више не желе да гледају, то доказује пад гледаности режимских телевизија и пад читаности режимских таблоида који су направљени да уништавају животе људима”. “ Крај овог деветогодишњег зулума је близу и сада је на нама да сваког човека уверимо да долази слобода и правда за коју ћемо се изборити на првим слободним изборима. У тој борби потребан нам је сваки човек и зато План који вам данас представљамо морамо да проширимо до сваког вашег комшије, колеге и пријатеља. Зато је важно да разговарамо са људима и да им кажемо како ће понедељак након победе бити велики дан за све, јер више нико никада никога неће уцењивати да гласа, ни једна мајка више неће морати да скупља пет сигурних гласова како јој не би отпустили дете са посла”, закључио је Борко Стефановић, заменик председника Странке слободе и правде.

Драган Ђилас је рекао да бригу државе о грађанима Лесковца најбоље показује чињеница да у просторно највећој општини Србије постоје само две екипе хитне помоћи због чега људи када им је лоше не могу да дођу до лекара. Колико је овде добро показује и податак да је просечна зарада у Лесковцу 20% нижа од републичког просека док је у Јабланичком округа најнижа у Србији и износи 432 евра. Људи покушавају од тог новца да преживе док се власт хвали страним инвеститорима које је довела, а у којима људи раде прековремено и викендом за плату између 350 и 400 евра. Све ово не мора да буде овако, могуће је условити свакога ко долази да инвестира у Србију и коме држава даје субвенције да гарантује просечну зараду сваком човеку, могуће је запослити додатне екипе хитне помоћи како грађани Лесковца и околних места не би страховали за сопствени живот, јер не могу да дођу до лекара. Могуће је обезбедити плату 85.000 динара просветним радницима како би онима који се баве нашом децом вратили достојанство. И све то је могуће, ако променимо режим који уместо у људе улаже у стадионе на којима нико неће играти и преплаћене аутопутеве који су празни јер људи немају од чега да путују”. “Тако да када обезбедимо услове да људи слободно бирају ви заправо не бирате Маринику Тепић, Јелену Спирић, Борка Стефановића или мене, ви бирате између кревета у болници и столице на стадиону, бирате између лед расвете и плата просветним радницима, бирате како желите да живите, а онда је избор лак“, закључио је Ђилас.