• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • ДР СЛОБОДАН КОМАЗЕЦ: Патриотска алтернатива постојећем неуспешном економском концепту власти (ВИДЕО)
Прочитај ми чланак

ДР СЛОБОДАН КОМАЗЕЦ: Патриотска алтернатива постојећем неуспешном економском концепту власти (ВИДЕО)

0

Професор др Слободан Комазец је изложио критику постојећег макроекономског модела Владе Србије, који заправо представља наставак читаве постоктобарске неолибералне пропале концепције. Та концепција је у Србији довела до екстремног задуживања земље, потом до распродаје у бесцење фабрика, банака, пољопривредних добара, туристичких објеката и др, страном фактору, отпуштање стотина хиљада људи са посла, током последњих петнаест година своје континуиране примене.

Професор Комазец је поред критике наведеног неуспешног неолибералног модела у Србији, изложио алтернативни концепт, пре свега заснован на за наше прилике модификованом неокејнзијанском моделу, који подразумева акценат на већој запослености и оживљавању привреде и привредном расту, насупрот до садашњем моделу штедње, одржавања по сваку цену курса домаће валуте и стабилности цена и преламања последица неуспешног привредног модела на најниже слојеве грађана (отпуштања и смањење плата и пензија).

Изузетно је важно да Народна банка смањи постојеће превисоке референтне каматене стопе, што уз чињеницу да је око 90 % пословних банака у страним рукама доводи до изостанка правовременог и адекватног кредитирања посустале српске привреде. Поред тога укупна количина новца у оптицају је вишеструко мања од параметара друштвеног бруто производа, што омогућава странцима да и са релативно малим средствима девиза које уносе у земљу (учешћем на приватизацијама или позајмицама новца) остварују велике бенефите за себе.

Повећати плате и пензије јер њихово смањење умањује куповну моћ, и нову спиралу опадања потражње за домаћом робом и услугама, чему треба додати и потребу смањивања курса динара који је прецењен (прецењен курс динара подстиче увоз, а дестимулише извоз). Такође треба увести Развојну банку да би се подстакло кредитирање наше привреде.

Професор Комазец као председник политичке странке Српски препород, има сличну концепцију макроекономску као и ДСС, Патриотски блок у целини, што наводи на закључак да патриотска опозиција нуди реалну алтернативу промашеном макроекономском коцепту власти и тзв. „жуте опозиције“.

Извор: Србин.инфо – др Драган Петровић