Прочитај ми чланак

др Синиша Мали остао само Мали: Универзитет поништио докторат – реч је о плагијату

0

Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду преиначио је Одлуку Наставно-научног већа Факултета организационих наука (ФОН) од 28. октобра 2019. године и једногласно утврдио постојање неакадемског понашања Синише Малог приликом израде докторске дисертације "Креирање вредности кроз процес реструктурирања и приватизације – теоријске концепције и остварени резултати у Србији".

FOTO: N.S

Мали је докторат одбранио на ФОН-у 2013. године, чиме је именовани учинио повреде из члана 22. Кодекса професионалне етике, јер је у делу дисертације дословно преузимао текстове односно целе пасусе из текстова других аутора, без навођења имена тих аутора, наводи се у саопштењу које је објављено на сајту Универзитета у Београду.

Одбор за професионалну етику је констатовао да предложену меру јавне осуде декан ФОН-а није изрекао, а изрицање мере је у надлежности декана факултета.

„Одбор за професионалну етику доставиће коначно Решење Сенату Универзитета ради поступања у складу са Правилником о поступку поништавања дипломе и додатка дипломи“, наводи се у саопштењу.

Ректорка Универзитета Иванка Поповић изјавила је новинарима да је Синиша Мали прекришио етички кодекс Универзитета јер је без навођења цитирао текстове других аутора.

Подсетимо, наставно-научно веће Факултета организационих наука (ФОН) усвојило је извештај Етичке комисије ФОН-а о докторату министра финансија, али је уместо предлога да се Малом изрекне мера јавне опомене, предложило меру изрицања јавне осуде за спорни докторат.

Око 300 професора Универзитета у Београду поднели су жалбу на одлуку Наставно-научног већа ФОН-а, а жалбу је поднео и Синиша Мали.