Прочитај ми чланак

Др Рогановић: Режим уводи „биополитику“, продужена су рука фашизма глобалиста!

0

Уместо одговора на легитимно постављена питања о морално-етичкој процени потребе за увозом страног репродуктивног материјала, режим је активирао своје сатрапе, ботове и таблоиде да по уобичајеној матрици нападне легитимне ставове Српског покрета Двери, називајући ову патриотску оргaнизацију фашистичком или нацистичком.

  На овај начин режим покушава да психолошком манипулацијом пројектује на другога оно што сам јесте – продужена рука фашизма глобократске елите којa на различите начине, а у последње време све више кроз информационе технологије и битехнолошке поступке, ствара један тоталитаран систем којим се тежи потпуној контроли људи и утицају на здравље и животе нас и наших породица.

др Милан Рогановић

За наводни фашизам нас прозива власт која свакодневно крши Устав и законе ове земље, али и фундаменталне морално-етичке принципе који су у основи сваког нормалног друштва. У овом случају се не ради о томе да ли се Двери противе једној биотехнолошкој процедури која може помоћи породицама без деце, већ о све већој потреби државе да утиче на све аспекте живота људи под изговором веће здравствене безбедности и сигурности. Уочавајући такве тенденције још седамдесетих година прошлог века француски филозоф Мишел Фуко уводи појам „биополитике” дефинишући је „као начин владавине којим се уређује становништво кроз биомоћ”. У новије доба бављење мапом људског генома, генетски инжењеринг, промена пола, донације органа, имлантације и трансплантације, терапијско клонирање, еутаназија постају саставни део биополитике. Држава постепено постаје господар не само нашег тела већ и наших органа.

Неконтролисано биотехнолошко уплитање лишено основних моралних начела и без свести о јединствености људског живота, о неотуђивој слободи и достојанству људске личности може представљати претњу духовном и физичком здрављу појединца или друштва у целини и претњу међуљудским односима који су у основи друштва.

Не можемо, као морално оправдану, прихватити у свету све присутнију тенденцију да се на људски живот гледа као на продукт који се може одабрати и са њим располагати као са материјалним вредностима.

Све док примена нових биотехнолошких поступака полази од појма о животу као непроцењивом и непоновљивом дару Божијем и помаже очувању живота и здравља, а при том не нарушава слободе и права човека и третира га као свесно, духовно и душевно биће, не лишавајући га примарних нагона и осећања, треба да их подржавамо.