Прочитај ми чланак

ДР РОГАНОВИЋ: Без знања народа режим хоће да наметне биогенетски инжењеринг

0

Српски покрет Двери још једном упућује апел релевантним државним органима да се што пре покрене јавна стручна расправа о применама савремених биотехнолошких поступака који све активније продиру у живот савременог човека и о биоетичким проблемима који се при томе појављују.

У Београду је 20. и 21. октобра, у организацији Владе Републике Србије и Светског економског форума, одржана дводневна међународна конференција посвећена савременим биотехнологијама са које нам се шаљу поруке да ћемо у будућности пити млеко које се производи без крава или јести месо које се штампа на 3Д штампачу, да је све више људи на планети, а да говеда испуштају велику количину метана који прави ефекат стаклене баште и утиче на глобално загревање.

Могло се чути да међу актуелним научним пројектима из области биомедицинских технологија посебну пажњу привлаче радови на преокретању процеса старења и стварање младог и здравог људског тела које ће се, иако у старости, понашати као да се ради о младој особи, што је могуће постићи путем измене гена генетским инжењерингом или стварањем ћелија које су отпорне на вирусе и слично.

Наравно да против савремених научних достигнућа немамо ништа, али сматрамо да се по питању примене нових биотехнолошких и биомедицинских поступака, нарочито оних у којима примена информациних технологија може имати несагледиве могућности, али и последице, мора покренути општа јавна расправа свих домаћих релевантних установа и појединаца, највећих стручњака и ауторитета до постизања једног ширег научног консензуса и заузимања ставова по питању етичности примене таквих технологија.

Недопустиво је да нам се као по некој агенди намећу одређени поступци за чије крајње последице не знамо или за које можемо посумњати да су део програма мењања људске природе, покушаји да се помоћу науке и технологије створи надчовек повећаних капацитета и здравља, а све у смислу идеологије екстремног прогреса.

Српски покрет Двери је још пре две године, у јеку пандемије изазване корона вирусом, изашао у јавност са својим Прогласом о биоетици и указао на проблеме нарастајућег тоталитаризма и све јачег утицаја биомедицинских поступака и савремених информационих технологија на здравље људи, али и на ограничавање људских права и слобода, као и на потребу дефинисања етичких и моралних постулата у новонасталој здравственој и свеукупној геополитичкој кризи. У том смислу на последњој седници Народне скупштине Републике Србије посланичка грипа Српски покрет Двери-Патриотски блок поднела је амандман са предлогом да се у Закон о Влади унесе промена назива будућег Министарства здравља у Министарство здравља и биоетике.

Др Милан Рогановић
Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за биоетику