Прочитај ми чланак

Др Раде Панић: Вучић је покушао да ме ућутка

0

Председник Синдиката лекара и фармацеута Раде Панић изјавио је данас на скупу у Сремској Митровици да је Александра Вучића, председника Србије, тужио јер га је јавно означио као некога ко руши здравствени систем од којег живи и од којег школује своју децу. Он је додао да је шеф српске државе покушао да га ућутка тиме што је рекао да ће му "брутално одговорити".

“Мислим да је више него јасно зашто сам тужио Вучића. Он ме је оптужио да рушим здравствени систем од којег живим и од којег школујем своју децу. На захтеве колега, а по овлашћењу Статута Синдиката лекара и фармацеута Србије, изнео сам само део онога што нас мучи. Више од 85 лекара је дало свој живот у епидемији и негде око 40 медицинских сестара и техничара. То је оно што тренутно знамо. И срце и душа нас боли за браћом и сестрама, али много је опасније што ће грађани Србије остати без адекватне заштите. Онда кад ја то јавно кажем, председник свих грађана се усуди да изађе на РТС и да ме оптужи да рушим здравствени систем. Он је покушао да ме ућутка помињањем ‘бруталног одговора’, иако као председник не сме тако нешто да изговори.”, навео је Панић, откривајући како је звучао један од његових разоговора са епидемиологом Предрагом Коном.

Foto: Printscreen; Rade Panić

“Звао сам га да му кажем да ли зна да је катастрофално стање у Новом Пазару, а он је ћутао двадесетак секунди, да би ми онда рекао да ће се распитати. Дакле, он није знао да је у Новом Пазару била хуманитарна катастрофа. Мислио сам да не треба да се међусобно свађамо и тужимо, али доктор Кон је са својом изјавом како су се заражавали здравствени радници заиста прешао црвену линију. Зато сам рекао да ће ићу у оптуженичку столицу, а ја сам готово сигуран да ће бити осуђен”, истакао је Панић, истичући да се нада да ће “слобода вратити у Србију”.

“Од кад сам изабран за председника Синдиката лекара и фармацеута Србије, борба је била велика. Надам се да ћемо успети да повратимо слободу у Србији. Очекујем да се видимо 15. фебуруара на протесту, где ћемо јасно рећи Кризном штабу и властима да овако више неће моћи”, рекао је Раде Панић.

Он је нагласио да се не могу скривати подаци о броју преминулих лекара, те да ће се истина сазнати.

“Рублички јавни тужитељ треба да зна да се не може сакрити број преминулих лекара у ковид јединицама. Живимо у држави где се не пита струка. Они чак и да су предложили све како треба и да од њих нису скривени прави подаци, на крају су били надгласани од остатка Кризног штаба који апсолутно ништа не зна о медицини. Александар Вучић и Предраг Кон су одговорни за губитак поверења грађана Србије, изношењем лажних информација. То сад грађани и лекари плаћају својим животима”, рекао је он.

Поред Панића, на поменутом скупу су учествовали и чланови Савета Скупштине слободне Србије професор Универзитета у Београду Чедомир Чупић и новинар Недим Сејдиновић.

Говорећи о доктору Панићу, Чупић је рекао да је у питању човек који је спојио моћ струке и савести.

“Нажалост, имамо много људи који много знају, али немају савести. Зато су у професији веома важни људи попут доктора Панића, који је на самом почетку пандемије проговорио шта се дешава у његовој струци. Панић је први који је рекао у каквом су стању лекари и у каквом је стању Кризни штаб. Он је себе истурио, а то је врло опасно, посебно кад имате овакву власт коју ми имамо”, навео је Чупић.