Прочитај ми чланак

Др Петровић: О сукобу у Нагорно Карабаху – Јермени су Срби, а Азербејџанци Турци

0

Нагорни Карабах област нешто већа од Косова и Метохије (11 000 км кв, а КиМ 10 000 км кв), планински предео и слабо насељена (данас близу 150 000 становника, готово сви Јермени, уз мали број Руса), се одвојила од Азербејџана где је имала статус аутономне републике приликом распада СССР, у емисији "25 минута", на каналу Србин.инфо, рекао др Др Драган Петровић.

А затим још и истакао:

– Јермени су стари народ ових подручја још из периода Антике, као и суседни Грузини (Ђурђијанци), који су такође међу првима примили хришћанство у Старом веку. Византија је била у суседству, међутим продором ислама са Арабљанима почевши од ВИИ века, те након битке код Манцикерта 1071, где су Турци Селџуци победили Византинце и дубоко продрли у Малу Азију, ситуација се мења. Јермени и Грузини добијају у суседству муслиманске народе. Падом византијске области Трапезунт 1461, године у суседству, те даљим освајањима Турака Османлија и Закавказје се налази под њиховом контролом. Руско царство је током XВИИИ и почетком XИX века успело да заузме ове просторе у садејству са православним хришћанима регије (Јерменима, Грузинима, Осетинцима) који су у руској држави видели шансу за своје ослобођење од Турака и своју нову домовину.

Међутим, део Јермена који је остао под Отоманском империјом, доживео је од Турака организовани геноцид крајем XИX и почетком 20. века, нарочито у Првом светском рату (1915-1917.). Практично око два милиона Јермена у областима данашње североисточне Турске је убијено, а више стотина хиљада је побегло у западноевропске земље и Америку, где је и данас снажна јерменска дијаспора. Јермени у царској Русији за време Октобарске револуције и грађанског рата успели су да одбију напад Турака и Азербејџанаца.

Међутим, Лењин је након победе бољшевика, прећутно помогао Кемал паши Ататурку да изигра одредбе Версајског мира да се формира велика Јерменска независна држава и држава Понтијских Грка у данашњој североисточној Турској, иако су Турци претходно ту извршили геноцид осуђен од Друштва народа и тадашњег света. Турској је у том правцу помогла и њихова победа у рату са Грчком закључена миром у Лозани 1922, којом је протерано милион Грка из Мале Азије и одузете територије Грцима добијене у Версају (област Измир у Малој Азији и Источна Тракија у Европи са Дарданелима).

Лењин је чак поклонио област Карс Турској, која је припадала Русији царској и где живе Јермени. Поред тога од области преостале Јерменије у СССР приликом разграничења са Азербејџаном, бољшевици су дали Нагорни Карабах који је добио статус аутономије у Азербејџану, и област Нахичеван, која је енклава у Јерменији.

Област Нахичеван дотле већински настањена Јерменима, временом је постала етнички потпуно Азербејџанска, док су Јермени у Нагорном Карабаху остали компактно већинска популација.

Тежак земљотрес је погодио Јерменију 1989 (око 35 000 мртивих) паралелно са отпочињањем сукоба са Азербејџаном. У Азербејџану је извршен погрмом у Бакуу и неким другим местима на Јерменима. Избијају сукоби у Нагорном Карабаху, коју совјетска, а након распада СССР, руска и белоруска војска (односно Заједнице независнхих држава мировне трупе) раздваја.

У вишегодишњем рату окончаном 1994, Јермени су поразили Азербејџанце, одбранили Нагорни Карабах, али при том заузели и значајан део западних области Азербејџана са мешовитим становништвом, или неке већински настањеним Азербејџанцима.

Укупно Јермени су посели око петине територије Азербејџана укључујући и Нагорни Карабах. Ово је замрзнути сукоб, а прекиди примирја највећи су били 2016 и у јулу ове 2020. године. Јерменија има свега нешто преко три милиона становника, док број Азебејџанаца је преко осам милиона.