Прочитај ми чланак

Др Петровић: Криза у Црној Гори достигла врхунац због антиправославног закона

0

Криза у Црној Гори се додатно усијава, због изузетног подизања антисрпске политике од стране режима Мила Ђукановића. Милогорски режим након убацивања Црне Горе без референдума у НАТО и са очигледном мањином становништва који тај процес подржава (премијер Душко Марковић је навео да чак 80 % грађана Црне Горе је против уласка у НАТО), усваја на крајње недемократски начин тзв. Закон о верским заједницама уперен против темеља православне цркве и уз огорчено незадовољство огромне већине православних верника у Црној Гори.

Драган Петровић указује на даље опасности по не само стабилности Црне Горе управо таквим потезима режима милогорског упркос препорукама Венецијанске комисије, и напорима СПЦ да се постигне консензус или макар мало отупи оштрица предложеног антиправославног закона. Тако су уочи гласања у парламенту опозициони посланици Демократског фронта ухапшени од стране полиције, а остатак опозиције већ дуже време бојкотује рад Скупштине, а народ широм земље протестовао, укључујући и комплетан састав православне цркве. Пребијање владике Методија, повреде од стране полиције већег броја грађана који с у протествовали заиста забрињава. У исто време Александар Вучић и власти у Србији врло млако реагују.

Сам Вучић чак својом изјавом о наводном постојању самосталности и аутокефалности тзв. Црногорске цркве пре 1918 и обнове Пећке патријаршије не само да показује незнање, већ се попут ситуације са тзв. државним ударом 2016, ставља свесно или несвесно у помоћ Ђукановићу.

Такође Вучић се у време доношења спорног закона налазио у друштву Ђукановића и Раме у Драчу! Сувишно је рећи о медијма у Србији који на неадекватан начин дају мало простора овом великом проблему који погађа саме темеље српског народа у целини. У том правцу протест испрд амбасаде ЦГ у Београду 27 децембра је подухват у спонтаном окупљању грађана и иницијативама студентских организација. Шта даље се може очекивати?