Прочитај ми чланак

Др Петровић: И Додик, који се смеје док га Вучић гађа парадајзом, зна да… ВИДЕО

0

Ситуација у Босни и Херцеговини, односно Републици Српској је врло сложена. Стални су притисци већ четврт века на Републику Српску да јој се одузима део по део ингенренција загарантивани Дејтоном.

Нарочито су велики притисци у правцу покушаја одузимања имовине великих имања (њих 23) војних полигона на територији Републике Српске који се у процесу приближавања НАТО покушавају приписати централним властима у Сарајеву, чиме би се озбиљно умањили капацитети и територија Републке Српске.

У том правцу се води спор, НАТО чак тврди да је БиХ ушла у МАП, што не признаје Бањалука, а додатно је Република Српска изгласала војну неутралност крајем 2017.

Нови високи представник Шмит није добио мандат по предвиђеној за то процедури па га не признају ни Русија, ни Кина ни Република Српска. Катастрофално лош је потез председника Србије Вучића који је 9 септембра примио Шмита као „високог представника за БИХ“ у Београду, (а пре тога се са њим састао и на Бледу) иако га као таквог не признају ни Русија, КИна и Република Српска.

Милорад Додик је изјавио да би био срећан да Вучић није се састао са Шмитом. О полеђини и последицама овог потеза говори у својој емисији Драган Петровић.