Прочитај ми чланак

Др Паровић: Започет рат против Турске због гасовода; ни Србија неће бити по страни

0

Турска направи стратешки договор са Русијом о томе да се прави велики гасни чвор за снабдевање Европе гасом. И одмах терористички напади у центру Истанбула.

САД од Вучића тражи да Србија не буде на великом енергетском коридору и то је суштина свих преговора који се сада воде.

Ово за „Србин инфо“ истиче др инж. Мирослав Паровић, лидер Слободарског народног покрета и наглашава да од овог сукоба неће бити поштеђена ни Србија.

Паровић наглашава да је Ројтерс известио о томе да Влада Србије и словачка компанија Инобат ускоро треба да потпишу писмо о намерама да се у Србији изгради велика фабрика батерија за аутомобиле. Према наводима план је да се из српског буџета овој доста скромној словачкој компанији исплати 419 милиона евра, што практично значи да би се народним парама правила приватна фабрика..

– Занимљиво је и то да је прошле година компанија Рио Тинто потписала уговор о сарадњи са Инобатом, што јасно указује да власт планира изградњу рудника литијума у долини Јадра, без обзира на противљење грађана Србије.

У том погледу занимљиво је рећи и то да је јуна прошле године тадашњи амбасадор у Словачкој, Момчило Бабић био на презентацији пилот пројекта производње батерија која треба да започне идуће године. Ово само говори у прилог томе да власт већ увелико шурује са врло скромним страним партнером који још увек нема било какву озбиљну производњу, нити финансијске резултате којим би могли да оправдају тако амбициозне пројекте какав планирају у Србији“, истиче Паровић.

Он тврди да се из свега може закључити да се ради о приватном аранжману људи из врха Вучићеве власти где ће се уз наводног страног партнера, а уз обилату помоћ из државног буџета у ствари извршити нова отимачина преосталих српских ресурса.

Више о овим темама у видео прилогу.

“ Можда у свему битну ствар игра и чињеница да је Синиша Мали пре две године уписао нове (поправне) докторске студије баш у Словачкој и да од тада негде и почињу преговори о повезивању Рио Тинта и Инобата у Србији. Тако да треба видети ко то у име Владе Србије преговара око овог пројекта“, тврди Паровић.