Прочитај ми чланак

Др Керковић открила: Креће шпијунирање народа – уводе се полицијски доушници ВИДЕО

0

Као и сваки пут од формирања актуелног скупштинског сазива, председник Народне скупштине Владимир Орлић сазива пленарну седницу данас за сутра и обједињава више од 20 важних закона и одлука у једну тачку дневног реда. Разлози су јасни, а то је покушај опструкције рада, припреме за седницу и амандмана опозиционих посланика.

За важан посао читања ових бројних закона и одлука, разматрање и предају амандмана рок од 24 сата је немогућ задатак и на овај начин власт покушава да онемогући представнике народа да раде у јавном интересу. Са друге стране, спајање свих бројних предложених правних аката у једну тачку има за циљ скраћење времена за расправу унутар посланичких група. Као што је то било и са ребалансом буџета и са Законом о буџету, шест народних посланика посланичке групе Српски покрет Двери – Патриотски блок имају укупно 7 минута и неколико секунди да образложе своје примедбе и предлоге на сва важна акта и на овој седници.

Сазив скупштинске седнице заказане 21. децембра за 22. децембар има десет предлога закона и међународних споразума, као и више од десет одлука о финансијским и другим плановима институција, попут РЕМ-а, Комисије за хартије од вредности, Агенције за енергетику, о избору судија и све су оне обједињене у једну тачку дневног реда, како би се дискусије опозиције свеле на минимално време.

Оволика журба и скраћење времена за дискусију за циљ имају да се закони важни за очување режима СНС-а прогурају што брже, а да се о раду институција које су симбол режима, попут РЕМ-а говори што мање. Изменама закона и продужењу рокова за наплату таксе за јавне медијске сервисе РТС и РТВ предвиђа се додатно буџетско финансирање ових медија са 900 милиона динара до краја 2023. године, док се изменама Закона о јавним медијским сервисима предвиђа додатно финансирање РТВ непознатим износом пара јер таксе које грађани присилно плаћају, нису довољне. Заробљени медијски сервиси РТС и РТВ јесу стубови режима заједно са партијским запошљавањем који треба да и у будућем периоду омогуће предложене измене Закона о државним службеницима. Потврда међународних уговора, закона о узајамној правној помоћи и изручењу осуђених лица са УАР и Бразилом, меморандума о разумевању са Мађарском о запошљавању дипломатског особља за циљ има да од јавности сакрије суштину предложених измена Закона о државним службеницима.

Изменама овог закона, власт жели да још једном, од 2020. године када је то већ једном учињено и на даље све до 2025. године, суспендује примену института јавног конкурса за пријем у радни однос државних службеника и да на тај начин тржиште рада у јавном сектору држи партијски заробљеним и даље. Партијско запошљавање и уцена људи који раде у државним и јавно финансираним службама и заробљени медији су основне полуге власти СНС-а.

Уместо да се запослени у јавним службама примају на основу конкурса и по Закону о државним службеницима, као и Закону о запосленима у јавним службама, примењује се Уредба Владе из 2020. године (Уредба о поступку за пробављање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава, „Службени гласник РС, бр.159/2020 од 30.12.2020.). По тој уредби, за свако ново запошљавање у јавном сектору, а које плаћа држава, сагласност даје скупштинска Комисија. Она, наравно, то право даје искључиво уз услов чланства у владајућој партији. На овај начин власт планира да продужи партијско заробљавање тржишта рада и да уцењивање новозапослених у правосуђу и другим државним службама продужава све до 2025. године. СНС очито планира да влада вечно и да даље уништава државу и народ.

Ове опструкције, ријалитизација Скупштине и увреде које посланици Двери -Патриотски блок трпе од посланика владајућег СНС-а, неће нас спречити да на седници Скупштине изнесемо све своје примедбе на предложене законе и одлуке.