Прочитај ми чланак

ДР ЈОВАНА СТОЈКОВИЋ: О друштвено-политичком (не)активизму у Србији

0

Емисија „Гост недеље” чији је водитељ и домаћин Драган Петровић, где се у око 90 минута представи личност из сфере друштва и политике, имала је за свога госта протеклих седмица између осталог и угледну др Јованом Стојковић, која је широј јавности позната као млад лекар специјалиста, активискиња у области заштите деце и породичних вредности здравства, али све више и у области политике.

Др Драган Петровић као водитељ је у првом делу емисије дао акценат на питањима везано за биографију, живот и стварање др Јоване Стојковић, где је било доста занимљивих ствари са њених студија и специјализације, политичког профилисања, али и феномена да се једна млада жена, стручњак, мајка, постепено заинтересује и укључи у свет ширих друштвених проблема, као и саме политике у Србији.

Она је рано стекла свест о дубокој кризи у земљи, потреби промена, и да су ту млади и стручни најважнија друштвена снага која би требало да изнесе промене набоље и преокрет у до садашњем таворењу тзв. постоктобарске Србије, практично у свим најважнијим доменима друштва (економија, демографија, социјална питања, државотворна, култура и др.).

Др Јована Стојковић се паралелно са професионалним активностима постепено укључивала у друштвену и јавну сферу критике и нуђења алтернатива пре свега у области здравства, права детета и мајки, вакцинацији и др, да би се у овој години укључила и у свет политике.

Постала је председник патриотског и демократски уређеног покрета Живимо за Србију, који махом обухвата млађи део популације, а у исто време је постала и претседник конфедерације петнаест покрета окупљених око идеје одбране Косова и Метохије у Србији .- Савез Чувари Србије 12 44.

У овој календарској години, посебну пажњу у јавности, добили су шетња организована у мају месецу за породичне вредности у Београду која је окупила и поред забране скупа од стране надлежних власти, између 5000-8000 породичних људи, као и скуп испред Народне скупштине 28 јуна За КиМ у Србији, са сличним бројем присутних, а у оба случаја главни организатор је била управо др Јована Стојковић.

То су важни догађаји, у учмалој и строго контролисаној опозиционој сцени у Србији, наравно на сваки начин игнорисани и потом ружно представљани од владајућих медија у Србији.

 

Ти скупови су на сваки начин и поред медијског линча, службених забрана и разних блокада, на сваки начин успели, и путоказ су да паралелно са политичким активизмом и делањем, неопходно је, пре свега због блокаде медија, изаћи на протесте, ступити непосредно у додир са грађанима, чега се реално режим највише плаши.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!