Прочитај ми чланак

др Драган Петровић: „Треба нам дебата о кључним питањима за будућност Србије“

0

У емисији Интервју на Балкан инфо, гостовао је др Драган Петровић, научни саветник, а теме су биле политичка и друштвена ситуација у Србији и на ширем балканском подручју.

У првом делу емисије, Петровић је изложио ситуацију на северу Косова и Метохије, где је у последњих неколико година, преко Бриселског споразума и његове операционализације, демонтиран безбедносни систем који је штитио српско становништво. У том правцу шиптарске власти врше несметани притисак на српски север КиМ, што је у највећем последица Бриселског споразума и његове операционализације, односно погрешне политике Александра Вучића, и то не само по овом питању.

Ако Вучић иде на поделу КиМ што је у старту упитна и ризична стратегија, зашто је довео до безбедносног демонтирања севера покрајине, који је и до данас, једини део КиМ који је избегао етничко чишћење и протеривање од стране шиптарских терориста. У том правцу, констатовање да је Бриселски споразум неважећи (због низа чињеница, укључујући и држање албанске стране) инсистирање на поштовању 12 44, повратку према њему до по 1000 српских војника и полицајаца, паралелно са захтевом званичног Београда да се Русија, којој је по том споразуму омогућено присуство у оквиру мировних снага, врати на северни део покрајине, би биле разумне одлуке за надокнађивање безбедоносног вакума који би штитио север.

Такође у том случају би требало у што краћем року обновити цивилну заштиту, полицијски и безбедносни систем севера. То не значи да би то све било одмах реализовано, али морате имати неки концепт и нешто тражити, као што је рецимо Хрватска стално инсистирала да се међународни плави шлемови у Крајини, временом преименују у Унхацер на територији Хрватске, док званични Београд последњих година по косовском проблему, увек води дефанзивну, па и дефетистичку политику.

 

Економско социјални модел у Србији је погрешан и због тога земља и народ трпе, последице на све сфере друштва су погубне, укључујући и демографију. Да би се било шта учинило набоље, неопходно је ослобађање макар дела медија и јавна дебата у стручним и ширим круговима око најважнијих питања у земљи. Медији попут Балкан инфо и сл, који се налазе искључиво на интернету, нису у том правцу довољни, мада је њихова улога у делу популације који прати овакве медије већ веома значајна.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!