Прочитај ми чланак

ДР ДРАГАН ПЕТРОВИЋ ТЕМА ВЕЛИКА АЛБАНИЈА – велика опасност за мир на Балкану

0

Регионална телевизија Белами у Нишу, у оквиру своје емисије Између редова коју води Душица Дејић разматра најактуелније теме из друштвене и политичке области. Посебно је занимљиво недељно издање ове емисије које је нешто дуже (50 минута трајања) и обрађује поједине важне тематске целине.

Тако је у недељу 28 маја увече гостовао др Драган Петровић, а тема је Велика Албанија. Петровић је у оквиру емисије, која је имала и укључење гледалаца, анализирао историјску генезу и садашње стање ове великоалбанске концепције, која реално представља опасност за мир на Балкану. Са једне стране Петровић указује да великоалбански концепт има прећутну подршку неких снага на Западу, пре свега англосаксонских сила и да је до сада и великим грешкама српских политичара, као и пропустима лидера других балканских земаља, постигао завидне продоре и успехе.

Са друге стране Петровић указује да дугорочно посматрано Албанци због сопствених објективних слабости, немају капацитет да потисну иредентистичким пројектом околне народе и земље. Напротви, Србија и Црна Гора, Македонија и Грчка које су отворено угрожене имају поред међусобне сродности (или макар само блискости), и заједнички мотив и могућности да изађу на крај са великоалбанским пројектом, само ако би међусобно сарађивали по овом питању.

Албанцима највише помаже на овом путу Америка, те пошто светски поредак прелази ка мултиполарном, њена предоминација ће даље слабити, што би требало мотивисати Србе и остале угрожене земље да имају своју концепцију и сарадњу, која ће временом свакако у таквим околностима донети резултат и неутралисати великоалбански притисак. Међутим, за српски интерес у овом случају највећу опасност представља постојећи режим у Београду, који супротно есенцијалним државним интересима преко Бриселског споразума и његове операционализације сатире нашу позицију до ивице непоправљивих губитака.

Јавност и опозиција томе мора деловати да се не начине нови, практично ненадокнадљиви пропусти, посебно везани за тзв. „европски пут“ и друге изговоре. Нарочито је значајно задржати под српском контролом северни део Косова који је све до сада, уз сва етничка чишћења и притиске албанских шовиниста и даље остао српски, али му прети опстанак у даљим процесима реализације Бриселског концепта, који управо не поштује албанска страна.