Прочитај ми чланак

др ДРАГАН ПЕТРОВИЋ: Престројавање у опозицији – нове политичке снаге руше Вучића

0

У емисији "Двадесет и пет минута", коју на јутубе каналу Србин.инфо води др Драган Петровић, тема је била престројавање на патриотској опозиционој сцени Србије. Петровић указује да ће сада доћи до фундаменталног преуређења ове стране политичке опозиције у Србији.

„Демократска странка Србије, Шешељева СРС и странка Веље Илића, су у изузетно великој кризи (Илићев покрет фактички угашен), а ове странке су заузимале значајан простор у патриотској опозицији, чак у периоду дужем од четврт века. Поред покрета Мише Вацића који кокетира са режимом, и Заветника који нису далеко од тога, појављује се читав низ нових организација које су суштински опозиционе према режиму. Заправо само из овог спектра, алтернатива постојећем неолибералном економско-социјалном моделу, некритичком пузању ка ЕУ, предаји Косова и Метохије и дефанзивној политици према демографском проблему и мигрантском питању, може се концепцијски супротставити само оригинална патриотска опозиција са разрађеним алтернативним економско-социјалним програмом и квалитетним стручњацима који то могу реализовати, те неукаљаним вршењем власти и корупцијом стручним и моралним људима. Поред Двери и Доста је било, формирају се на овом спектру нове организације“.

„Протеклих пар седмица дошло је до формирања нових политичких покрета, делом од Шешељеве СРС, а у питању су и сасвим нове организације. Покрет Ослобођење формирао је Млађа Ђорђевић. Од Шешељеве СРС су се одвојиле две снажне групације и формирале два покрета. Генерал Божидар Делић, заједно са Немањом Шаровићем формирао је нови политички покрет („Вера, љубав, нада“). Са њима је и власник КТВ телевизије из Зрењанина, Данијел Радић, који је до недавно био и посланик СРС у покрајинском парламенту, и због сукоба са Шешељем напустио странку уочи избора у мају ове године“.

„Другу фракцију бивших радикала, али и угледних личности из друштва и политике, формирао је Мирослав Шолевић, назив је Српски национални препород. Заједно са њим су бивши радикали Васиљевић, Јовичић, Никола Ђукановић. Специфичност овог покрета је у низу угледних појединаца „у другом ешалону“ који ће се тек представити јавности“.

„Покрет свесрпског уједињења на чијем челу је др Петровић, формиран у децембру 2019, након израде економског програма и политичке платформе која је одштампана у више десетина хиљада примерака и представљена јавности пссу.рс те стручног језгра више професора Универзитета и успешних привредника, формирао је низ општинских одбора и повереништва у Нишу и регији јужне Србије, Бачкој Паланци и другим местима Србије“.

Петровић је даље говорио о чињеницама мање познатих широј јавности о покретима и организацијама које предводе Слободан Димитријевић, Владан Глишић, Мирко Јовић, др Јована Стојковић и др.