Прочитај ми чланак

ДПС забринута за „фотеље“: Литије су политчки протест против власти у Црној Гори

0

Владајућа Демократска партија социјалиста у Црној Гори сматра да су литије у тој земљи заправо политички протести против власти

Владајућа Демократска партија социјалиста у Црној Гори сматра да су литије у тој земљи заправо политички протести против власти и да последњих дана то разоткривају њихови организатори, иако им, како се наводи, то вероватно није била намера.

© Фото : Манастир Косијерево

„Сви до једнога, од главних, Гојка Перовића, Амфилохија и Јоаникија, до оних споља, који прискачу у помоћ, признају да је реч о политичким протестима против власти“, наводи се у саопштењу ДПС.

Како кажу, показује се да су „њихове светиње великосрпски национализам и руско покровитељство оличено у Онуфрију“, јер, додају, светиње у Црној Гори, које они наводно бране, нико не напада, нити ће. У саопштењу се наводи да се потврђује оно што је Андрија Мандић рекао да су он и „његови“ позвали народ на улице, а да њихови свештеници „воде процес“.

ДПС ову тврдњу поткрепљује наводима да „више нема ни оштрих упозорења црквених поглавара да им се политичари не мешају у посао, те да се показало да је то била димна завеса за грађане како би се прикрила права природа литија“.

Наводе да број учесника на литијама опада из недеље у недељу, те да организаторима остаје неиспуњена обавеза према „налогодавцима и финансијерима“, а да се управо због тога поруке мењају, док манипулације умножавају.

„Али им је и то мало, па су посегнули за фотографијом масовних протеста против оружја у Вашингтону, потписујући је као подгоричке литије, да би потврдили манипулације о присуству 100 до 200 хиљада грађана. Таман толико колико Подгорица има становника“, тврди се у саопштењу ДПС.

ДПС такође оптужује митрополита Амфилохија да не даје верске, већ политичке изјаве, попут оних, на литијама прошле суботе, када је коментарисао интервју председника Црне Горе Мила Ðукановића „не црквеним, него таблоидним речником“.

Додају да је Амфилохије рекао да је Ðукановић захваљујући Русији постао председник, те да му тада није сметао руски новац.

„Тачно је да ми држимо до дуге традиције у односима са Русијом и да је Русија вођена линијом свог демократског препорода и својим интересима пружила пуну подршку црногорској независности, али Амфилохије добро зна да су за Ðукановићев избор за председника заслужни једино грађани Црне Горе, који њему и нашој партији већински дају подршку на свим изборима“, истичу у саопштењу.

Додају да се митрополиту Амфилохију руски новац привиђа свуда, како наводе, из искуства са његовим опозиционим партнерима, који, како наводе, већ годинама покушавају да дестабилизују Црну Гору и да је скрену са европског колосека.

Оцењују да организатори литија настоје да подстакну тензије, што, оцењују, потврђује наступ владике Јоаникија у Беранама, где је „видео“ Павелића и НДХ у Црној Гори.

„Срамотно је поредити европску Црну Гору и реторику њеног председника са том фашистичком творевином и њеним поглавником. То је уствари аболирање НДХ и то од стране највиших великодостојника СПЦ“, закључују ДПС.