Прочитај ми чланак

„Доста је, народ не може да се лечи, а режим користи пандемију за сумњиве набавке“

0

У оквиру представљања Прогласа Двери „Промена система - сигурност за све“, данас су у Прес центру УНС-а представљене Декларација Српског покрета Двери – Декларација о здрављу.

На конференцији за медије овим поводом говорили су: Бошко Обрадовић – председник Српског покрета Двери, др Марко Радуловић – лекар из Мајданпека и члан Председништва Двери, др Драган Бранковић – лекар из Алексинца и члан Главног одбора Двери, Драгана Милићевић – члан Председништва Двери и председник Савета жена, др Синиша Јагодић – лекар, члан Председништва и председник стручног Савета Двери за здравство и примаријус др Милан Рогановић – лекар из Чачка и председник Савета Двери за биоетику.

Др Марко Радуловић је, на самом почетку, истакао да сектор државног здравства запошљава више од 100.000 људи у преко 300 домова здравља, болница, института, филијала РФЗО, за шта се годишње, у просеку, потроши 226 милијарди динара, односно око две милијарде евра што чини 10% БДП-а, а ако се та сума подели са 6,8 милиона грађана који имају обавезно здравствено осигурање, добија се податак да су издвајања за здравство у висини од 32.314 динара, односно 272 евра по осигуранику годишње, што Србију ставља на само дно Европе по средствима којима располаже за лечење грађана у државном здравственом сектору.

Др Радуловић је додао да су јавне набавке за медицинску опрему, помагала, лекове, потребе болница и слично пример безпризорне дрскости актуелне владајуће структуре, да се, када независни медији успеју да дођу до добро скриваних докумената, који иначе треба да буду јавно доступни, откривају злоупотребе толико очигледне да могу бити последица или потпуног незнања и глупости или невиђеног безобразлука.

Истакао је и да су документи о трошењу јавних средстава на набавку медицинске опреме у време пандемије двоструко сакривени, Влада Србије означила их је као строго поверљиве, а и њихова набавка спроведена је без примене Закона о јавним набавкама и том приликом је РФЗО-у из буџетске резерве пренето 40 милијарди динара за набавику лекова, тестова, медицинских средстава, заштитне личне опреме и других неопходних средстава и опреме ради лечења оболелих од ковид-19.

Због свега тога, како је др Радуловић навео на самом крају свог обраћања, карактеристике здравственог система Србије су: дуге листе чекања, лоши резултати лечења, предуга болничка лечења, недовољан рад на превенцији болести и повреда, и узак опсег доступних услуга захтевају хитну интервенцију и политике и струке.

Др Драган Бранковић је говорио о вирусу КОВИД-19 и истакао да се болест муњевитом брзином проширила на цели свет, а први регистрован случај у Србији је забележен шестог марта, случајно или не, одмах након завршетка прикупљања потписа СНС за парламентарне изборе. Рекао је и да је, према званичним подацима са сајта Министарства здравља, у Србији до јуче , 17. октобра, тестирано укупно 1 232 793 особа, од којих је заражених 35 946, преминулих 774 , тренутно хоспитализованих 372 и тренутно на респираторима 22 болесника.

Др Бранковић је навео и да за ову опаку болест не постоји ефикасан и специфичан лек, а да ће за развој вакцине ће бити потребно још најмање годину дана. Како је још додао, општи је утисак је да је комплетно човечанство потпуно неспремно дочекало ову пандемију, број умрлих се мери милионима, болест је присутна на свим континентима, у свим државама, крај пандемије се не назире, а оваквом стању су у великој мери допринеле и поједине значајне међународне институције.

На крају је подвукао и да у Србији влада велико неповерење грађана у Кризни штаб, а да је покренута и петиција за његову смену под називом УЈЕДИЊЕНИ ПРОТИВ КОВИДА коју је потписало више од 3.000 лекара.