Прочитај ми чланак

Доста је било: ЕУ помаже Вучићу да обесмисли бојкот

0

Доста је било (ДЈБ) саопштио је данас да Европска унија (ЕУ) помаже председнику Србије Александру Вучићу да обесмисли бојкот.

„Након пропасти ‘разговора’ власти и дела опозиције које је у Србији ЕУ организовала и финансирала преко ЕПП и Сорошевих невладиних организација, ЕУ сада прелази у фазу 2: разговоре измедју парламентарних странака власти и опозиције у Скупштини Србије, којима ће посредовати немачки ЕУ-ЕПП-парламентарац Мекалистер“, наводе из ДЈБ.

Foto: DJB logo

Они наводе да је Дејвид Мекалистер политичар „опште праксе који ради по налогу Ангеле Меркел“, један од лидера њене ЕПП групације у ЕУ парламенту, чији је и Српска напредна странка (СНС) члан.

Како истичу, ЕУ зна да је најбољи начин да се обесмисли бојкот, да се „наговоре“ неке странке да одустану од бојкота.

„Бојкот који не подржавају сви, губи свој смисао. Циљ ових ‘разговора’ је да се разбије јединство истинске опозиције у подршци бојкоту тако што ће СНС учинити неке суштински небитне концесије, које ће бити искоришћене да неке странке одустану од бојкота и имају за то оправдање. ЕУ ће им онда дати своју пуну подршку“, наводе из ДЈБ.

Додају да ЕУ, пре свих Немачка Ангеле Меркел, подржава Вучића и све друге „послушне аутократе“ на Балкану и да је ЕУ „показала и доказала да је у ствари не интересује ни слобода медија, ни владавина права, ни фер и поштени избори, ни борба против корупције“.

Из ДЈБ наводе да већ дуже од годину дана указују на чињеницу да се „целим Балканом управља из Берлина и да Берлин и ЕУ директно и индиректно подржавају аутократе на Балакну и саучесници су у тренутном стању у свим земљама Балкана“.

„Опозиција (СзС, ПСГ и ДЈБ) треба да истакне КРАТАК списак јасних захтева разумљивих свим градјанима Србије, да на њима инсистира до њиховог испуњења, под претњом бојкотом. Учешће странака које себе зову опозицијом, а које кокетирају са влашћу (ту спадају ЛДП, Лига, СРС, ДСС, Шапић, ПОКС и многи ‘десничарски’ покрети) нису неопходни да би претња бојкотом успела. Бојкот сам по себи није циљ, већ средство да додјемо до циља. А циљ су фер и поштени избори“, истичу из ДЈБ.

Наводе и да би претња бојкотом успела, цела камапања за бојкот би морала да се уозбиљи и да велика листа захтева звучи неозбиљно и више личи на изговор, него на искрену жељу да се додје до фер и поштених избора.

„Захтеви морају бити такви да их сви градјани Србије без обзира на то како гласају, прихвате као озбиљне и пожељне. Нпр. захтев да власт прихвати техничку владу до избора великом броју градјана звучи као покушај да се до власти додје без избора и оцењују га као потпуно нереалан. Захтеви морају да буду реални“,наводе из ДЈБ.

По њима, избегавање да се одреди ниво излазности за успех бојкота, тврдње да ће бојкот бити успешан без озбира на излазност, или још горе пароле „што већа излазност то већи успех бојкота“, звуче градјанима као страх од постављања достижног циља и прање руку за случај неуспеха.

ДЈБ наводи да права опозиција треба да постави циљ да камања за бојкот обори излазност на испод 40 одсто.

„Да бисмо ово остварили, морамо имати јасан план контроле избора на бирачким местима без озбира на чињеницу да их бојкотујемо, како бисмо спречили власт да манипулише резултатима бојкотованих избора, преварама подиже излазност и преводи странке које не могу да предју цензус преко цензуса (ЛДП, Лига, СРС, ДСС, Шапић, ПОКС и други)“, наводи се у саопштењу.

ДЈБ је дао свој предлог четири како истичу једноставна, свим гласачима прихватљива захтева за које би власт имала велики проблем да их одбије, јер су разумни под један фер приступ медијима, пре свега РТС-у и независност регулаторног тела које треба да спречи злоупотребе медија у сврху пропаганде једне политичке опције.

Затим средјивање бирачких спискова – у Србији има мање од пет милиона личних карата и преко 6,5 милиона бирача у бирачким списковима, снимање бирачких кутија, не бирача – обезбедјивање камера које ће снимати бирачке кутије током изборног дана, и процес пребројавања гласова након затварања бирачких места и неограничен приступ изборном материјалу након избора.

„Могућност да сви градјани преко интернета након избора провере да ли је забалежено да су гласали (а они који нису гласали да провере да ли је можда неко гласао уместо њих) и истинска, неограничена контрола бирачког материјала кроз заједнички рад РИК-а и изборних листи како би се одмах, на лицу места, заједнички констатовале неправилности у џаковима и гласање мртвих и људи који живе у иностранству“, траже и ДЈБ.

Како истичу, чињеница да претходна власт није обезбедјивала овакве услове не сме да буде изговор садашњој власти да их не обезбеди.

„Да је ЕУ искрена у својој прокламованој жељи да помогне стварање услова за фер и слободне изборе у Србији искористила би свој неупитан утицај на власт да је примора да те услове и створи. Уместо тога, разводњавајући тему и дајући релевантност лажној опозицији (ЛДП, ЛСВ и други), ЕУ пактично помаже власти да обесмисли претњу бојкотом на којој инсистира већи део опозиције“,наводе из те организације.

Они наводе да претња бојкотом очигледно даје резултате и да је у њој потребно истрајати

              ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!