Прочитај ми чланак

Досије Жагубица: По налогу СНС шерифа грађане батинају и приводе у подруме

0

Пребијање рудара и пољопривредника који није хтео да прода земљу, претње еколошком активисти који се противи отварању рудника, ударање посланика... Ово није опис недела неког локалног кабадахије, већ ни мање ни више једног председника општине из редова Српске напредне странке. Сафет Павловић, председник општине Жагубица на овај начин се "обрачунава" са својим политичким неистомишљеницима, а то траје више од 10 година. И ником ништа...

Оно што се у Жагубици десило у последњих десетак дана, подсећа на сценарио кримића. Само што то није филм, већ реалност с којом се мештани ове општине суочавају већ годинама.

Фото: Принтскрин

Неки од њих решили су да проговоре. Последњи у низу је рудар и пољопривредник Јовица Николић који је у разговору са Александром Јовановићем Ћутом из Еколошког устанка открио шта се десило у ноћи између 5. и 6. априла, када су га претукли телохранитељи Сафета Павловића.

Тукли су ме док нисам пао у несвест

Те вечери био је с пријатељем у кафани „Лепа конобарица“ у месту Крепољин. Након што му је пријатељ отишао, он је тражио број телефона једног од четворице Павловићевих телохранитеља.

„Зове се Нежан Андрејевић. Ту је био Савић Саша, неки Давид… Тог дечка сам видео први пут у животу. И Николић Нешко, он ради са мном у руднику. Кад сам тражио број телефона крећу да ме туку Нежан, Саша и Давид. Вукао сам се ка вратима, стигао сам некако, тукли су ме свуда песницама. Хтео сам да побегнем напоље, али су ме увукли унутра и наставили да ме туку. Тај Нежан је рекао: „удрите га мајку му ј*** његову“, прича Николић.

То је трајало све док није пао у несвест.

„Тукли ме, пао сам у несвест. Пробудио сам се насред улице на белој линији, могао је неко да ме прегази. Довукао сам се до куће, онда сам позвао полицију у Жагубици. Полиција је дошла тек сутрадан у 11 сати код мене, одвели ме у станицу и тамо сам дао изјаву. Завршио сам у Ургентном центру у Београду. Ту су ми дијагностиковане тешке телесне повреде“, каже Николић.

На питање ко су људи који су га тукли, каже:

„То су од нашег председника телохранитељи“.

Важно је истаћи и Николићеву изјаву да му је Сафет Павловић недавно тражио да прода земљу близу локалног каменолома „једном његовом побратиму“, што је он одбио.

„Ако неко удари на моје име, онда те сечемо“

Претходно је еколошки активиста Иван Милосављевић, такође у разговору са Јовановићем, открио да му је председник општине Жагубица отворено претио у децембру прошле године.

И Милосављевић је тада седео у кафићу у селу Крепољин, када му је пришло обезбеђење Сафета Павловића. Наложили су му да крене са њима до кладионице у којој га је он сачекао.

Милосављевић је разговор снимио, а његов садржај је пун претњи.

Председник општине Жагубица га је у неколико наврата питао зашто то ради, мислећи на Милосављевићеве објаве на друштвеним мрежама у вези с пројектима у општини, пре свега рада рудника.

„Да престанеш, ово ти је опомена. Све твоје дописивање имам. Пробили смо ти профил на месинџеру. Знам ти и локацију кад пишеш, заборавиш да искључиш локацију код куће. Нисмо лабави момци, не зезамо се. Будеш ли наставио даље, онда ћемо те звезнемо опет, што се тиче рудника. У кампањи кад буде било, ако неко дође и прозива мене, онда ћу да направим зло. Ако неко удари на моје име, онда те сечемо“, рекао је између осталог Сафет Павловић у току тог разговора.

Само неколико дана касније организован је протест против рудника. Демонстранти, међу којима је било и представника опозиције окупили су се испред зграде општине Жагубица.

Сафет Павловић се појавио пред окупљенима и слао им пољупце, а онда је почела сцена када се посланица Двери Радмила Васић упутила ка згради општине како би предала захтеве демонстраната.

Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић за Нова.рс је том приликом испричао шта се тада десило.

„Посланица Двери Радмила Васић попела се на степенице, а Сафет Павловић ју је увукао у зграду општине. Тамо је била изложена застрашивању, јер је хтела да преда у писарницу општине захтеве са скупа. Павловић ју је вукао за руке, а онда је изашао напоље где је његово приватно обезбеђење насрнуло на људе, а појавили су се неки људи са фантомкама међу којима је у једном тренутку препознат и Павле Бихали из Левјатана. Након тога, посланици опозиције су сви ушли у зграду општине, а тад је Сафет Павловић три пута ударио Александра Јовановића Ћуту“, рекао је Миливојевић.

То је потврдио и Јовановић.

„Кад смо ушли у зграду општине, Сафет Павловић ми је прво пружио руку, а кад сам одбио да се рукујем с њим и рекао му: ‘Ма бежи бре’… Он ме на кварно ударио у ја*а… Након тога, кад сам излазио, он ме ударио по глави, с леђа. Његови криминалци хтели су да отму телефон Данијели Несторовић и вукли су Радмилу Васић. У сваком случају, честитам Александру Вучићу на избору кадрова. Сафет Павловић је власник јавне куће, фалсификатор девиза, насилник и криминалац који насрће и удара народне посланике“, испричао је Јовановић за Нова.рс.

Хапшен због посредовања у проституцији

Иначе, реч је о човеку који већ годинама важи за једног од најконтроверзнијих функционера у Србији.

Како су медији писали, Павловић је својевремено хапшен због посредовања у проституцији, јер су у његовом локалу принађене непријављене две Молдавке и једна Румунка, осумњичене за проституцију. Повезиван је и са фалсификовањем докумената и штанцовањем девиза. Упркос проблематичној прошлости, Павловић је 2013. године ипак постао председник ове општине.