Прочитај ми чланак

Ђорђе Вукадиновић: Резолуција о КиМ конфузна, нови избори одговарали би само СНС-у

0

Избори су добра прилика да се потврди подршка грађана и постоје велике шансе да ове године буду одржани, кажу гости Поновни излазак на биралишта не би одговарао ни једној странци из владајуће коалиције осим СНС, којој је то прилика да капитализује свој политички рејтинг, слажу се гости Ока.

Највећи рејтинг у овом моменту има Александар Вучић, дуго је у политици и зна да ништа брже не пролази од поверења народа, али ако би се он одлучио на изборе поставља се питање како то оправдати народу, са којим аргументом, рекао у емисији Око Славиша Орловић, професор ФПН-а.

То потврђује и Ђорђе Вуковић из ЦЕСИД-а, објашњавајући да “нови избори нису неопходни са становишта општег јавног интереса јер, у свакој држави па и у Србији, избори доносе пад привредне активности.”

На новим изборима СНС била би у прилици да докаже да може да постигне бољи резултат него у мају 2011. То је довољан мотив, али не и аргумент за поновни излазак на биралишта, сматра Ђорђе Вукадиновић из НСПМ-а.

“Њима треба повод, сукоб који би довео до пада Владе. Они помало тај разлог траже, а то би могла да буде борба против корупције у којој би могли да кажу да их неко омета”, оцењује Вукадиновић.

У медијским написима повода за реконстукцију власти наизглед има доста, али то није довољно све док се са спекулација не пређе на конкретне поступке, слажу се аналитичари.

“Питање је са чиме би политичари изашли пред бираче. У изборима се обично кажњава нека странка, ове године је то била странка на власти. Сада је питање и изборне понуде, ова Влада није много учинила по питању животног стандарда и свега због чега је критиковала претходну власт”, каже Славиша Орловић.

“Најмање две партије из ове Владе се и сад понашају као да нису учествовале у претходној, иако су имале кључне ресоре. Тога није било толико раније. Суштина је да су све послепетооктобарске Владе уцењивале стожерне странке, а сада први пут стожерна странка уцењује мање”, додаје Орловић.

Нови избори најмање одговарају ДС

Избори би тренутно најмање одговарали највећој опозиционој странци, сматрају саговорници Ока.

“Сувише је кратак период да би грађани нову власт кренули да оптужују за негативне ефекте нове Владе”, каже Ђорђе Вуковић.

Он оцењује и да сукоб у ДС демотивише гласаче те странке.

“ДС још нема лидера који може да мотивише бираче. Избори јесу идеални за то ако имате формираног лидера али Ђилас још није изборио позицију за то”, каже Ђорђе Вуковић.

Унутрашњи односи у ДС главни су разлог због којег је та странка изгубила и пре избора, сматра Ђорђе Вукадиновић, и додаје да је тренутно највећи проблем ДС подељеност на фракције унутар странке.

“ДС јесте у фази консолидације после пораза, али Ђилас је и нови лидер који је показао известан капацитет мобилисања бирача у Београду, па би и он могао да има мотиве за нове изборе, јер та стрнака је била на власти на свим нивоаима. Али ми говоримо као да ће избори бити сутра, а неће. Има довољно времена да се и ДС мотивише и мислим да гледа своју шансу у новој прерасподели политичке моћи”, сматра Славиша Орловић.

Тешко са старим партнерима у нову коалицију

На питање да ли би ДС могла да формира нову коалицију са старим партнерима, аналитичари сматрају да је то теоретски могуће, али у пракси није реално јер у овом тренутку Александар Вучић и СНС имају велику подршку бирача.

“Тешко да би партнери из бивше Владе могли поново да се нађу без неког великог лома и драматичног политичког земљотреса”, каже Ђорђе Вукадиновић.

Славиша Орловић сматра да Бриселу нови избори не одговарају јер процес преговора напредује, а нова Влада је кооперативна.

“Ако до лета не буде избора могућности за нове изборе ће бити све мање из угла СНС, јер популарност међу гласачима треба искористити онда када је највећа, а то је сада,” каже Ђорђе Вуковић.

Односи у владајућој коалицији, сматрају гости Ока, нису онако добри како то тврде чланови Владе. Неслагање се може видети у готово свакодневним порукама критике који међусобно упућују једни другима. Коалиција се ипак, тврде, не би могла распасти због неслагања у вези са кључним питањима.

Ђорђе Вукадиновић: Прича о резолуцији о Косову и Метохији је шибицарење

Са друге стране, прича о резолуцији је обично шибицарење. То је разводњавање приче о платформи. Више нико не зна шта је платформа, шта је резолуција, шта је образложење, да ли је у резолуцију убачена платформа, и да ли су из платформе на крају избачени најважнији  елементи који би могли да сметају Брисалу. То има за циљ да анестезира јавно мњење које ће онда њих да пусти да раде шта хоће”, тврди Ђорђе Вукадиновић.

Славиша Орловић објашњава да је било контроверзи и у изјавама председника Николића који је у кампањи тврдио да би он, као председник, водио преговоре, а да сада то не ради.

“Није ни објавио шта је претходна Влада договорила. СНС их је критиковала због принципа које сада и они форсирају”, каже Орловић.

(РТС-НСПМ)