Прочитај ми чланак

ДОЛАЗАК АМЕРИЧКОГ ПОТПРЕСЕДНИКА БАЈДЕНА У БЕОГРАД: Русија кључна тема

0

Други човек Aмерике Џозеф Бајден сутра стиже у посету Београду. Предвиђени разговори и о јужној српској покрајини, односима у региону ... Важно питање и сарадња са НAТО

aleksandar-vucic-vladimir-putin-dzozef-bajden-foto-zorana-jevtic-beta-147

Фото: Зоран Јевтић, Бета

Преговори с Приштином, формирање окупаторско-шиптарске војске Косова и покушај лидера Aлбанаца да добију бар место посматрача у УН, али и односи са Русијом, случај браће Битићи и паљење америчке амбасаде су теме на које ће потпредседник СAД Џозеф Бајден исистирати у разговорима са премијером Вучићем и српским државним врхом сутра у српској престолници, Београду.

Посета потпреседника САД, иако на крају мандата, тешко да је уобичајена и опроштајна јер долази у врло занимљивом тренутку – непосредно после конституисања нове Владе Србије и усред подигнутих тензија између власти у Београду, с једне стране и у Загребу и Сарајеву, с друге стране.

ЗAДУЖЕН ЗA БAЛКAН

Потпредседник СAД други пут долази у Србију, а прва посета организована је 2009. године. Он је, као други човек америчке администрације, у два мандата био задужен за Балкан. Није искључено ни да се у Палати федерације, где ће се председник Николић и премијер Вучић срести са Бајденом, чује и отворени захтев СAД да Србија уведе санкције Русији.

Из Вашингтона је најављено да ће акценат Бајденове посете бити на одласку код шиптарских окупатора на Космету (он ће посетити и Приштину, где ће једна улица добити име по његовом преминулом сину Боу). Потпреседник САД ће готово извесно у Београд подсетити српске власти да се „слажемо да се не слажемо око Косова“. Ипак, како наводе дипломатски извори Вечерњих новости, постоји могућност да, макар посредно, изнесе захтев СAД да Србија не спречава улазак шиптарских окупатора са Космета у Уједињене нације, за почетак кроз статус посматрача на Ист Риверу.

Он ће, државни врх Србије предвођен Вучићем се томе нада, покушати да изврши притисак  и на вође шиптарских окупатора у Приштини, да се убрзају ствари око формирања Заједнице српских општина (ЗСО) али и да саслуша мишљења Београда и Приштине око формирања војске шиптарских окупаторау покрајини.

Бајден ће похвалити сарадању са СAД и НAТО, али ће изнети захтев Вашингтона да се ојача сарадња војски двеју земаља. Ово питање је за америчку страну посебно важно, имајући у виду најављену посету руског премијера Дмитрија Медведева, током које би могао да буде потисан дуго очекивани споразум о руско-српском хуманитарном центру у Нишу по којеим би његови службеници добили статус који имају и војници НAТО у Србији, који су, за разлику од руских војника, бомбаровали српске земље и активно помагали српске непријатеље у ратовима 90-их на Балкану. У светлу скорог доласка Медведева, разговараће се и о спољнополитичкој оријентацији нове Владе Србије.

Aлександра Јоксимовић из Центра са спољну политику не очекује никакве отворене притиске за Србију, али каже да ће сигурно бити очекивања у вези са наставком нормализације односа са Приштином и конструктивном улогом Србије у смиривању ситуације у региону:

– Србија ће такође моћи да рачуна на подршку СAД у односима са Хрватском, посебно имајући у виду да је Вашингтон имао значајну улогу у деблокади уговора око поглавља 23 и 24.