Прочитај ми чланак

Докази оповргавају наводе о масовним „погубљењима“ у Изјумском региону

0

Фотографије и видео снимци до којих су дошли „РИА Новости“, побијају тврдње Кијева о наводним масовним погубљењима украјинских војника, у близини града Изјум у ​​области Харков. Материјали су објављени на Телеграм каналу агенције.

На снимцима из маја ове године, се виде десетине украјинских војника који су погинули у борбама са Оружаним снагама Русије, од метака и минско-експлозивних повреда. Нека тела показују знаке распадања, очигледно услед дугог излагања на отвореном.

Према дописнику РИА Новости, који је боравио на овим местима у марту и априлу, у селима Бражковка и Сулиговка код Изјума вођене су жестоке борбе. Као резултат тога, руске трупе су успеле да успоставе потпуну контролу над селима и околним шумама.

„Тела украјинских војника сакупљена су на напуштеним положајима, и однета у мртвачницу у граду Изјум. Неки војници су идентификовани. Све информације су пренете украјинској страни“, рекао је један од учесника тих догађаја, из локалног становништва.

Према његовим речима, „украјинска команда је, одбила да узме тела својих војника“, па су они морали да буду сахрањени на гробљу у близини Изјума.

Све до септембра нико се није сећао мртвих – све док украјинске трупе, повративши контролу над Изјумом и околним територијама, нису почеле да ексхумирају тела. Кијев је оптужио руске трупе за злочине против човечности.

„Међутим, у ствари, ради се о хуманом односу према посмртним остацима мртвих“, рекао је извор агенције, који је из безбедносних разлога замолио да не буде именован.

Портпарол Кремља, Дмитриј Песков, рекао је новинарима дан раније, да је Кијев у Изјуму покушао исти сценарио као у Бучи.

Он је изјаве украјинских власти назвао „лажима“ и уверио да ће Русија, „бранити истину у целој овој причи“.

Почетком месеца, шеф ослобођених територија Харковске области, Виталиј Ганчев, саопштио је да су власти почеле евакуацију становништва из Купјанска, Изјума, Шевченкова и Балаклеје.

Министарство одбране Русије је 12. септембра известило, да су се трупе из Балаклеје и Изјума прегруписале у правцу Доњецка, да би оствариле наведене циљеве специјалне војне операције за ослобађање Донбаса.

У априлу су украјинске власти и медији, објавили видео снимак наводно снимљен у граду Буча, Кијевска област, где тела мртвих леже на путу. Министарство одбране Русије назвало је све фотографије и видео снимке, које је кијевски режим објавио „још једном провокацијом“.