Прочитај ми чланак

Док Вук напада Русију, УДБА опет сместила Дану у НИС на 800.000 плату

0

Даница Драшковић (76), која је у четвртак по трећи пут изабрана у Одбор директора Нафтне индустрије Србије (НИС), налази се у руководству те компаније још од 2009. године, као кадар Српског покрета обнове (СПО) и представник мањинског власника државе Србије.

Драшковић је 2009. године изабрана за члана Управног одбора НИС-а, а од 2014. године је члан Одбора директора компаније која је у већинском власништву руског Гаспромњефта, док Влада Србије поседује 29,87 одсто власништва.

Медији су у више наврата објавили да чланови Одбора директора примају од НИС-а око 800.000 динара месечно.

Скупштина НИС-а је јуче именовала 11 чланова Одбора директора: Вадима Јаковљева, Павела Одерова, Анатолија Чернера, Алексеја Јанкевича, Кирила Тјурдењева, Всеволда Воробјова, Олгу Висоцку и Александра Чепурина, као и троје српских чланова Драгутина Матановића, Дејана Раденковића и Даницу Драшковић.

Дејан Раденковић (51) је функционер Социјалистичке партије Србије (СПС), док је Драгутин Матановић (68), како су објавили поједини медији, био саветник у кабинету премијера Ивице Дачића, а затим и код Александра Вучића. Њих двојица су у Одбору директора НИС-а од 2019. године.

Министарка енергетике Зорана Михајловић је прошле године затражила смену српских представника у Одбору директора НИС-а.

Даница Драшковић није данас одговорила на питања агенције Бета како коментарише предлоге појединих економиста и политичара да би Влада Србије требало да преузме власништво над НИС-ом и колико је одржив садашњи власнички статус НИС-а у случају да Србија уведе санкције Русији.

Драшковић није одговорила ни на питање шта ће бити њена конкретна задужења током новог мандата у Одбору директора НИС-а.

Даница Драшковић је, према писању београдских медија, пензионисана у мају 1990. године. Бивши министар за рад и социјалну политику Александар Вулин је 2014. године рекао да Драшковићева више није инвалидски него старосни пензионер.