Прочитај ми чланак

ДОК ВУЧИЋ КУКА О НАТАЛИТЕТУ: И даље на снази спорни закон који је оштетио родитеље

0

Још нема измене спорног Закона о финансијској подршци породици са децом, који је ступио на снагу пре тачно годину дана, оценио је данас Родитељски портал бебац.цом из Новог Сада и подсетио на апеле, протесте мајки и "лажна обећања" државе.

Портал је подсетио да су тим законом оштећене све мајке које су радиле мање од 18 месеци пре отварања трудничког боловања.


„У обрачун накнаде зараде улази 18 месеци, а за месеце у којима жена није радила рачуна се нула динара. Загарантован минималац имају само маме које су радиле минимум шест месеци пре отврања боловања и то у само прва три месеца од рођења детета“, упозорио је портал.

Оштећене су и труднице које су принуђене да раде упркос ризичним трудноћама, затим мајке с примањима већим од три просечне зараде у Србији, као и мајке-предузетнице које по том закону добијају умањене накнаде зарада, не добијају плаћене доприносе за време породиљског одсуства, а за разлику од других мајки немају право на дуже одсуство с рада за родјење трећег детета.

Оштећени су и родитељи деце с инвалидитетом, јер од усвајања измена Закона, немају више право на накнаду за одсуство с посла заједно с накнадом за тудју негу и помоћ, иако је реч о различитој врсти права.

„Ни годину дана од његове примене нема измена. Последњи састанак с Владом и невладиним сектором оџан је 4. јуна, када су најављене и прве измене и нов састанак с конкретним предлозима за измену Закона. Како сваким даном имамо све већи број оштећених родитеља остаје велико питање, шта ће бити са њима уколико и додје до измена Закона. Да ли ће оштећеним родитељима новац бити враћен“, пише бебац.цом.

Тај родитељски портал је апеловао на власти за хитну измену закона којим се крши Конвенција о заштити материнства, који није ускладјен са Уставом Србије и „велики број родитеља доводи на руб сиромаштва и у озбиљне финансијске проблеме“.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!