Прочитај ми чланак

Док Палма прети жртвама, Јурића приводе због изјаве

0

Док су Драгану Марковићу Палми отворена врата телевизија са националним фреквенцијама, одакле без последица прети и застрашује сведоке и жртве подвођења за које је оптужен, оснивач Фондације “Тијана Јурић”, Игор Јурић, доживљава својеврсну тортуру од стране надлежних институција, које прате сваки његов корак и сваку изјаву . Тако је Србија дошла у пародоксалну ситуацију у којој се један политичар, оптужен за подвођење, подсмева законима и правди, док се, с друге стране, на саслушање позива човек који је своје деловање посветио борби против педофилије.

Двоструки аршини у деловању институција пред којима би сваки грађанин морао да буде једнак, можда се најбоље осликава на примерима Драгана Марковића Палме, првог човека Јагодине оптуженог за подвођење жена и девојчица и Игора Јурића, човека који се посветио заштити жртава педофилије.

Од кад је пре месец дана потпредседница Странке слободе и правде, Мариника Тепић, објавила да су се на журкама лидера Јединствене Србије, Драгана Марковића Палме, подводиле девојчице и жене, први човек Јагодине и посланик у Скупштини Србије користи сваку прилику да агресивним медијским наступима заплаши потенцијалне сведоке и жртве.

И не само то већ и сам одређује кад ће дати изјаву тужилаштву, најављује покретање судских поступака против сведока, одређује ко мора да иде у затвор и подстиче родитеље да угрозе приватност своје малолетне деце.

Док Палма спроводи терор над сведоцима, застрашује, уцењује и “преко ноћи” им мења мишљење, тужилаштво и полиција немо посматрају оно што се дешава, допуштајући му да своју одбрану изнесе и пре почетка суђења.

Међутим, кад је реч о медијским наступима Игора Јурића, полиција и тужилаштво су далеко промптнији.

Тако је дан након интервјуа датом нашем порталу, оснивач фондације „Тијана Јурић“ испитан у Управи криминалистичке полиције о својим сазнањима у вези са педофилима у Србији о којима је говорио у подкасту „Снага ума“.

Подсетимо, у разговору за Нова.рс, Јурић је истакао да је државни врх пун злостављача деце које штити педофилски лоби.

“Ја сам свестан у шта сам ушао, свесан сам ко су људи против којих се борим и да они знају да ја знам за њих. Знам и шта се у Србији дешава са људима попут мене. Али не дам да за мене као за Владимира Цвијана говоре како сам извршио самоубиство јер нисам могао да издржим притисак. То се неће десити. Ја никад нећу изневерити моју Тијану. Треба да знају да Игор Јурић није кукавица“, рекао је, између осталог, Јурић.

Убрзо је реаговала полиција која је желела да добије више информација о Јурићевим сазнањима, па је због тога одмах приведен на информативни разговор.

“Дао сам изјаву у својству грађанина у вези са својим сазнањима о свему ономе са чиме се Фондација бави. Захвалио сам на професионалности припадницима Одељења за крвне и сексуалне деликте“, рекао је Јурић, после којег је и МУП издао своје саопштење:

“Ни овога пута Јурић полицији није изнео ни један доказ нити имена наводних починитеља сексуалног злостављања деце којима би поткрепио изјаве дате у медијима”.

Прелевић: Како да очекујете правду у држави где је суд партије на врху

Адвокат, бивши коминистар полиције и представник Скупштине слободне Србије, Божо Прелевић за Нова.рс каже да није реално очекивати да се у држави у којој је суд партије изнад свега институције понашају поштено према Јурићу и да процесуирају Марковића на адекватан начин.

“Ми живимо у земљи у којој председник прича како је његов телохранитељ млео своје противнике и правио од њих ћевапе, а истовремено тврди да смо ми безбедна земља. У земљи где је ово могуће, није могуће да се утврди шта говори Јурић”, наводи он.

Прелевић додаје да је централно питање како ослободити институције од огромног притиска власти, те да то није могуће без политичке промене.

“Не може се однос институција према Јурићу, односно Палми, посматрати изоловано. Код нас не постоје институције, јер се тужилаштво не бави тим питањима, већ владајуча партија. То видите и по томе што се о наводима о прислушкивању и угрожавању безбедности председника не изјашњава тужилаштво, већ одбори СНС. У таквој земљи, потпуно је очекивано да се не процесуира неко попут Палме и да се приводи Игор Јурић због сваке изјаве. Институције су такве какве јесу баш због тога што председник Српске напредне странке црта маргине њихове независности. Вучић је тај који је нацртао шему на основу које се поступа према Јурићу, односно не поступа према Палми“, истиче наш саговорник.