Прочитај ми чланак

ДОК НАРОД ГЛАДУЈЕ: Вучић троши 20.000 евра за једно приказивање спота (два минута)

0

RTS

Уместо на повећање плата и пензија, наш новац одлази на промовисање политичких партија! Једно емитовање спота = годишњи буџет за храну просечне српске породице!

Узећемо за пример промотивни спот Српске напредне странке који траје 1 минут и 46 секунди, цена по секунди је у просеку 6.000 динара мада може да кошта и до 23.000 уколико се емитује након Дневника 2. Што значи да за једно приказивање СНС у том термину плати чак 2.438.000 динара тј. нешто преко 20.000 евра!

На основу посебног ценовника који је у марту утврдила Радио телевизија Србије, за емитовање изборно-пропагандног садржаја у предизборној кампањи политичке странке, у зависности од термина, издвајају од 60 000 до 690 000 динара за један спот у трајању од тридесет секунди!

 
 

Да ово није случај само током изборног циклуса потврђује и истраживање Центра за истраживачко новинарство Србије. Према подацима који су објављени на њиховом сајту, милиони динара грађана Србије прошле године су издвојени за рекламирање власти на локалним телевизијама, а поједини медији, који су у спрези са локалним функционерима, додатно су се финансирали нашим парама.

Према Закону о јавном информисању, од 2015. године из буџета је требало само да се плаћају садржаји од јавног интереса и то превасходно путем конкурса. Уместо тога, милиони динара су и даље додељивани, ван конкурса, за промоцију странка на власти.

Новинари Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) прикупили су хиљаде страница документације и анализирали десетине медијских конкурса и исплата медијима из буџета локалних самоуправа. У великом броју случајева новац је издвајан за праћење рада локалних власти и политичара. Такви примери пронађени су и у Сурдулици, Обреновцу, Убу, Новом Саду и Суботици.

У Зајечару је медијима дато преко 21 милион динара, највише кроз програм промоције животне средине, који није спровођен према правилима Закона о јавном информисању. Два медија која су том приликом добила новац била су или су још повезана са локалним функционерима – Сашом Мирковићем, некадашњим првим човеком Српске напредне странке (СНС) у Зајечару, Велимиром Огњеновићем, градоначелником тог града, и Душаном Фировићем, чланом Градског већа Зајечара.

Путем конкурса за суфинансирање медијског садржаја у Зајечару распоређено је 38 милиона динара на једанаест медија. Скоро половина тог новца – 18,8 милиона – дата је регионалној БЕСТ телевизији, док је Радио-телевизија Ф канал добила 3,5 милиона динара.
Власт у Зајечару је током 2015. године плаћала и извештавање о догађајима у граду у националним медијима, па су тако закључена три уговора о оглашавању у листу Курир, у укупној вредности од скоро 800.000 динара.

За „медијско извештавање о активностима града“ Зајечар је за 2015. предвидео око 29.000 динара месечно агенцији Тањуг, а Нашим новинама је дато 140.000 динара за „ПР текстове о разним догађајима“.

За разлику од Зајечара, где су медији повезани са локалним функционерима добијали новац из буџета, у Смедереву је Јавно предузеће ТВ Смедерево сав новац ван конкурса добило за промоцију локалне власти и праћење јавних догађаја. Новцем грађана Смедерева плаћане су и емисије у којима је гостовала градоначелница Јасмина Аврамовић, али су гостовали и премијер Александар Вучић, министарка Зорана Михајловић и председница парламента Маја Гојковић.

Смедерево је по 15.000 динара платило за тридесетоминутну емисију са потпредседницом Владе Зораном Михајловић и за емитовање емисије „Маја Гојковић, председница Скупштине Србије, у посети Вили Обреновић“. Исто су коштале и две октобарске полусатне емисије, са репризама, у којима је гостовао премијер Србије Александар Вучић – прва о премијеровој посети финској компанији ПКЦ Гроуп и Фабрици за прераду рибе, а друга под називом „Покретање пећи 1 у Железари“.

С обзиром на то да је Телевизија Смедерево била у власништву града, она према Закону о јавном информисању није могла да учествује на конкурсу за медијске пројекте.

Према документацији управе града Смедерева, од свих партија само је СНС, једна од странака на власти у овом граду, имала ексклузивне емисије на ТВ Смедерево плаћене из градског буџета. У другој половини године градоначелница Смедерева и функционерка СНС-а, Јасмина Аврамовић, закључила је четири уговора са овом телевизијом, укупне вредности више од милион динара. Сви уговори су закључени тек након што је телевизија емитовала садржај за који је добила новац.
Према уговору из септембра 2015, 120.000 динара плаћено је за преносе концерата Мериме Његомир, Мирослава Илића, Зорице Брунцлик и Здравка Чолића.

Општине Обреновац и Уб, које су због катастрофалних поплава у мају 2014. претрпеле милионске штете, имале су довољно новца током 2015. године да одређеним медијима дају више од пет милиона динара за оглашавање или закуп медијског простора.

У Обреновцу је тако закључено 12 уговора са укупно пет локалних медија, у вредности од скоро 4,5 милиона динара, углавном за промоцију рада општинских челника. Првих шест уговора оверено је 5. фебруара 2015. године, а наводи се да је период важења уговора од 1. јануара до 31. марта.

Следећих шест уговора склопљено је са истим медијима, 6. априла, али за само месец дана. Текстови пројеката били су идентични претходним, као и месечни износи који су припали медијима. Све уговоре потписао је председник општине Обреновац и однедавно члан СНС-а Мирослав Чучковић.

У Сурдулици 2015. године није расписиван конкурс за финансирање медијских пројеката јер општина није добила довољно пријава за чланове комисије која оцењује конкурсе за медије. Ипак, један медиј –Сурдуличка радио-телевизија – добио је новац од локалних власти.

Нови Сад и Суботица такође су додељивали новац медијима ван конкурса, користећи, између осталог, и Закон о јавним набавкама као основ за закључивање уговора.

Челници Суботице су у прва три месеца прошле године закључили уговоре о пружању медијских услуга, вредне скоро три милиона динара.

У Новом Саду су током 2015. закључена четири уговора, укупне вредности преко четири милиона динара.
Зоран Гавриловић из Бироа за друштвена истраживања каже да је давање новца медијима ван конкурса врста некажњивог коруптивног понашања.

„Тим механизмом се јавни новац грађана користи како би се од приватних медија који су партијски повезани са функционерима и јавним сектором правили билтени, медијски алати за улепшавање стварности.“

Извор: ЦИНС, еИзбори