Прочитај ми чланак

Док криве народ представници власти се сами не придржавају мера заштите

0

Они који свакодневно шаљу савете преко малих екрана уплашеним грађанима како да се заштите од опасног вируса, сами се не придржавају сопствених савета.

Не носе маске или их носе као оковратник, понекад као наруквицу, понекад у џепу, а често маском покривају само уста, али не и нос.

ФОТО: sr.wikipedia.org

Не крећу се у кругу од највише двоје људи и не избегавају блиске контакте. У томе предњачи председник Србије Александар Вучић, али за њим не заостају ни поједини министри у Влади Србије.

Председник Србије на почетку пандемије тврдио је – ја маску да носим нећу, али је у међувремену напредовао и послушао савет лекара и почео да носи маску.

Очигледно ипак није добро схватио савет лекара да се маском штите уста и нос, па маску и даље спушта на врат. Са спуштеном маском чак је уручио и респираторе новопазарској болници, мада је у једном последњем обраћања, носио је маску, додуше неправилно, не прекривши нос, већ само уста.

На почетку пандемије, када су стизала упозорења из света колико је вирус корона опасан, током сусрета са амбасадором Краљевине Норвешке Јерном Еугеном Јелстадом, у просторији су сви носили заштитне маске, па чак и камерман, само не председник Србије и његова саветница за медије.

И на дочеку кинеског авиона са лековима и лекарима председник Србије је био без маске, док су сви Кинези имали заштиту на лицу и рукама. Осим тога представници Русије који су стигли авионом заједно са лековима и дезинфекционим средствима из Руске Федерације дочекани су на традиционалан српски начин са сољу и хлебом и то у време пандемије.

Попут председника, маску неправилно носи и министар финансија Синиша Мали. Маска је час око врата, час на устима, а почесто се појављује и без ње, док министар одбране Александар Вулин углавном не носи маску, али зато носи заштитно-техничко одело.

Скидање маске и стављање маске око врата, у џеп, или око руке, како је носила једна од докторки на конференцији за новинаре у Влади Србије, недопустиво је, јер унутрашња страна маске, која иде до нашег лица, треба да буде што стерилнија, а оног тренутка кад је скинете и спуштена око врата – или када лепрша са једног увета, што се такође често виђа на улицама – то се поништава.

Константно дирање маске, или скидање, па стављање, па поновно скидање, доводе до беспотребно честог додиривања лица.

И то дирања лица рукама које су уједно дирале и загађену маску, тврде светски, али и наши стручњаци. Будући да знамо да је један од топ три савета за сузбијање епидемије што ређе додиривање лица, јасно је да овакво понашање са маском може да буде јако штетно.

„Вучић не носи маску, рукавице и путује по Србији радећи успут функционерску кампању и окупљајући свакако више од два човека. А грађани Србије бивају привођени и кажњавани ако су у друштву више од једне особе, избијају расправе у редовима ако се неко неком приближи на мање од метар или два, а обезбеђење реагује. То за Вучића ништа не важи. Док осталима прети сам се прописаних мера уопште не држи. Најгоре је што је он највећи изазивач панике у Србији. Његове изјаве о опшем помору су штетније од неношења маске и рукавица. Сеје атмосферу страха, неигурности, непријатељства и код лабилнијих изазива панику. У временима епидемије короном треба спречити и ментално загађење, а родоначелник истог је управо шеф државе“, каже за Данас Санда Рашковић Ивић, лекарка и посланица у Скупштини Србије.

И посланица Странке слободе и правде Ана Стевановић истиче да је народ максимално дисциплинован и да поштује све мере. На улицама су, каже, само они који морају, поштују одстојање, носе маске и рукавице.

„Тиме што политичари на власти вичу на народ као да смо сви малоумни, заправо припремају терен да сву кривицу за своју неспособност и незнање свале на грађане. Упркос неодговорном и дилетантском понашању власти, грађани се понашају одговорно, тако да би власт могла да се угледа на грађане и коначно примени оно за шта нас прозивају да не поштујемо“, истиче Стевановић.

На питање како коментарише то што се наши представници власти не понашају онако како захтевају од народа и не придржавају се прописаних мера заштите од пандемије медијски стручњак и лекар Небојша Крстић каже да би сви требало да се придржавају мера које прописују лекари, без обзира на то чиме се баве.

„Нарочито се то односи на оне у које су упрте све очи јавности, дакле и због личне безбедности, као и због примера који дају другима“, истиче Крстић за Данас.