Прочитај ми чланак

Договорен наставак заједничког деловања СНСД и СДС у заједничким институцијама БиХ

0

(Независне новине)

milorad-dodik-i-mladen-bosicПлатформа о заједничком дјеловању СНСД-а и СДС-а у заједничким институцијама БиХ остаје на снази, а све разлике које се буду појављивале рјешаваће координационо тијело ове двије партије које ће чинити три министра у Савјету министара и предсједници клубова.

Ово је договорено на данашњем састанку одржаном у просторијама Народне скупштине РС, којем су присуствовале делегације СНСД-а и СДС-а, предвођене предсједницима Милорадом Додиком и Младеном Босићем.

Такође, договорено је да ће ове двије странке формирати заједничко тијело које ће написати нови закон о Уставном суду БиХ, јер сматрају да је Уставни суд реметилачки фактор те да се треба ослободити странаца.

Што се тиче војне имовине обје странке су сагласне да се то питање ријеши онако како су се договорили лидери на састанку одржаном  у марту прошле године у Бањалуци.

Када је у питању Закон о попису, закључено је да постоји интерес РС да се одржи попис, а разлике које још постоје између ове двије странке биће ријешене на састанцима у наредном периоду.

Договорено је да ће се представници партија састајати свака три мјесеца те да ће платформа бити настављена и након избора 2014. године, без обзира на резултат избора.

Додик је рекао да је договорено да ко год од министара не буде радио у складу са платформом, биће смијењен, без обзира да ли је из СНСД-а или СДС-а.

Босић је изјавио да је састанак показао да је интерес РС изнад страначких интереса те да постоји воља да све несугласице које су постојале буду превазиђене у интересу РС.

У делегацији СНСД-а су били Жељка Цвијановић, Игор Радојичић, Небојша Радмановић, Никола Шпирић и Милорад Живковић, док делегацију СДС-а чине Предраг Ковач, Огњен Тадић, Мићо Мићић, Дарко Бабаљ и Мирко Шаровић.

Састанак је првобитно био заказан за прошли четвртак, али је одгођен због састанка бх. лидера у Бриселу због имплементације одлуке Европског суда у предмету „Сејдић и Финци“.