Прочитај ми чланак

Коха диторе: Договор Београда и Приштине биће међународни споразум

0

b92-sp-527

(Б92-Танјуг)

Текст парафираног споразума још није објављен, али се сазнају поједини детаљи из текста у ком има 15 тачака, јавља репортер Б92 из Брисела.

У првој тачки успоставља се постојање Заједнице/асоцијације српских већинских општина на Косову (ЗСО), чланство је отворено и за друге заједнице уз сагласност чланица.

У другој тачки наводи се да ће Заједница имати оснивачки статут. Може бити укинута само одлуком општина које су у њеном саставу. Гаранције за Зејдницу су важечи закон и Уставни закон. 

У трећој тачки се наводи да ће организација Заједнице бити заснована на истим основама као и асоцијација косовских општина, односно имаће председника, потпредседника, скупштину и веће. 

У четвртој се наводи да ће општине чланице, у складу са Европском повељом о локалној самоуправи и косовским законима бити овлашћене да сарађују вршећи своје надлежности колективно преко заједнице. Заједница ће имати пуни надзор у обласитма економског развоја, образовања, здравства, урбаног и руралног планирања. 

У петој се наводи да заједница/асоцијација има и додатне надлежности, које ће на њу пренете централне власти у Приштини 

У шестој тачки се наводи да ће Заједница имати предстваничку улогу при централној власти, као и место у локалним, саветодавним телима у ту сврху. Како би се наведено спровело, предвиђа се функција мониторинга.

У седмој тачки наводи се да ће полиција бити јединствена и то ће бити косовска полиција. Читава полиција са севера Косова треба да буде интегрисана у оквире косовске полиције. Плате ће исплаћивати једино косовска полиција. 

У осмој се наводи да ће припадницима других безбедносних српских структура бити понуђено место у одговарајућим косовским структурама. 

У деветој, која је била спорна у последњим рундама дијалога, наводи се да ће четири општине са већинским становништвом (Северна Митовица, Звечан, Зубин Поток, Лепосавић) на северу Косова добијају регионалног команданта полиције. Командант треба да буде косовски Србин, којег ће именивати МУП, а на основу предлога који ће доставити председници четири општине у име заједнице. Састав полиције на северу одражаваће етнички састав становништва ове четири општине. 

У десетој тачки се наводи да ће правосуђе бити интегрисано и радиће у оквирима правног система Косова. Апелациони суд у Приштини ће формирати панел судија у коме ће већину чинити судије Косовски Срби. Они ће бити надлежни за општине са већинским српским становништвом. Одељење апелационог суда, укључујући судије и особље, имаће седиште у северној Митровици. Сваки панел овог одељења биће састављен већински од судија косовских Срба. У зависности од природе предмета судиће надлежне судије. 

У једанаестој се предвиђа одржавање локалних избора за 2013, уз подршку ОЕБС-а и по законима Косова и међународним стандардима. 

У дванаестој се потписници обавезују на израду плана за имплементацију договореног до 26. априла, а при примени споразума мора постојати транспарентност финансирања. 

У тринаестој се обавезује постизање споразума о телекомуникацијама и енергетици до јуна 2013. 

У четрнаестој наводи се да се две стране обавезују да неће једну другу блокирати, нити подстицати друге да блокирају европске интеграције друге стране. 

У петнаестој се предвиђа формирање Одбор за примену договора уз подрску Европске Уније. 

Премијер Ивица Дачић каже да је у Бриселу парафирана коначна верзија споразума који је Приштини и Београду понудила висока представница ЕУ Кетрин Ештон.

Хашим Тачи: Споразум у складу са Уставом Косова

Договор Београда и Приштине биће међународни споразум који је по Уставу Косова изнад косовских закона, јавио је приштински лист „Коха диторе”, а преноси Танјуг.

Лист пише да предлог споразума предвиђа да заједница српских општина има овлашћења у полицији и судству и садржи процедуру супротну важећим законима Косова, али да су, по Уставу, ратификовани међународни споразуми изнад закона Косова.

„Косовски премијер” Хашим Тачи рекао је да је предлог споразума у складу са Уставом.

„Коха диторе” пише да је Тачи ту изјаву засновао на члану Устава Косова који говори о спровођењу међународног права. „Међународни споразуми које је ратификовала Република Косово постају део унутрашњег правног система, после објављивања у ’Службеном гласнику Републике Косово’. Они се директно спроводе, са изузетком случајева када нису самоспроводећи и када њихово спровођење захтева доношење неког закона”, пише у Уставу Косова.