Прочитај ми чланак

ДОДИКОВА ОСВЕТА: Мења закон да развласти градоначелнике

0

Оно што је Милорад Додик најавио након што је изгубио градоначелнике у Бањалуци и Бијељини, биће и учињено. Власт у Републици Српској увелико ради на изменама Закона о локалној самоуправи са којима ће улогу оних којима је народ указао поверење, а који притом нису чланови СНСД-а, свести на минимум, потврђено је за ЦАПИТАЛ из неколико извора.

Већ на наредном заседању Народне скупштине Републике Српске која је заказана за 1. децембар ове измене по хитном поступку би требале да се нађу пред посланицима.

“Закон се мења у делу надлежности градоначелника, где се иде у правцу да његова функција буде протоколарна и да он минимално одлучује о процесима у граду. Функцију градоначелника преузеће градски менаџер који ће са предлозима ићи пред скупштину”, рекао је извор ЦАПИТАЛ-а.

Додао је и како је изменама планирано да градоначелник више не може да предлаже начелнике одељења.

“Измене овог закона главна су преокупација Владе Српске ових дана. Након радног времена остаје се сатима како би се на њему радило”, каже извор ЦАПИТАЛ-а.

Подсећамо, председник СНСД-а Милорад Додик најавио је, након што су обелодањени резултати избора, како ће путем измена одређених докумената тражити начин да се у Бањалуци и Бијељини овлада свим елементима управљања како би ове локалне заједнице неометано функционисале.

Новоизабраног градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића, и Бијељине Љубишу Петровића, Додик је оценио као сметњу, искључивши било какав облик сарадње са скупштинском већином коју његова странка има у оба града.

“Успут да вам кажем, без обзира колико било арогантно или не, уколико нешто остане ван надлежности скупштине променићемо и закон и статут и то ставити под надлежност скупштине”, рекао је тада видно узнемирени Додик.

Закон о локалној самоуправи Републике Српске дефинише послове и рад локалне самоуправе, међусобне односе скупштине и градоначелника/начелника, имовину и финансирање, односе републичких органа и органа јединице локалне самоуправе, али и бројне друге ствари.

Подсећамо, СНСД се не либи да по својој мјери и у своју корист прилагођава поједине законе. Тако су преко Народне скупштине РС у првом делу ове године прогурали Закон о граду Источно Сарајево, а којим се градоначелник бира непосредно, а не индиректно преко Скупштине града.

До измене закона, свог градоначелника Источног Сарајева имала је опозиција на нивоу Српске, да би након 15. новембра мандат у директном избору освојио Љубиша Ћосић (СНСД).