Прочитај ми чланак

ДОДИК УЗВРАЋА: Чеда користи сваку прилику за промоцију своје маргиналне странке

0

Председник Републике Српске Милорад Додик коментарисао је присуство лидера опозиционе ЛДП Чедомира Јовановића на комеморацији у Поточарима истакавши да је реч о егзибиционисти српске политике који користи сваку прилику за промоцију своје маргиналне странке.

© Tanjug/ Раде Прелић

© Tanjug/ Раде Прелић

Додик је рекао да Јовановић притом не бира ни место ни време, па је то био случај и са данашњом комеморацијом, посебно након што је из Сребренице поручено да представници српске власти ове године нису пожељни.

Упитан да прокоментарише Јовановићеву изјаву у Поточарима да је долазак његова људска обавеза и политичка дужност, те да му је драго што многи људи у Србији говоре да се у Сребреници догодио геноцид, Додик је оценио да „Јовановић данас тамо свакако није представник Србије“.

„Његови јавни наступи у вези са Сребреницом не доприносе ни миру нити разумевању, за шта се залажу Србија и њен премијер Александар Вучић, који је упркос јавно изреченим таквим ставовима у Поточарима прошле године једва извукао живу главу“, рекао је Додик, пренели су медији у РС.

Председник Српске је истакао да Јовановић и данас фалсификује истину, покушавајући да по ко зна који пут злочин у Сребреници назове геноцидом у стилу својих међународних ментора, на наговор којих је ових дана и Народној скупштини Србије предао Предлог резолуције о признавању геноцида у Сребреници, иако нешто слично није усвојио ни Савет безбедности УН.

„С обзиром на то да је изгубио било какву подршку српског народа на недавним изборима, Јовановић тако покушава да са Странком демократске акције Сулејмана Угљанина исполитизованом причом о геноциду и нападом на Републику Српску и српски народ добије било чију подршку и било какав политички легитимитет“, навео је Додик. Председник Републике Српске је додао да се и Јовановић тако нашао у друштву оних којима Сребреница служи за сасвим друге циљеве од оних које јавно прокламују.