Прочитај ми чланак

ДОДИК: „У Сребреници није било геноцида, то је мит попут косовског“

0

Бањалука -- Председавајући Педседништва БиХ Милорад Додик поновио је да у Сребреници није почињен геноцид над Бошњацима и да је то "мит попут онога ког Срби имају о КиМ".

„Направили су мит о Сребреници око којег се гради национални идентитет Бошњака. Као што Срби имају косовски мит, они праве сребренички, јер нема озбиљног народа без мита“, изјавио је Додик у интервјуу који је у петак објавио бањолучки лист „Глас Српске“, а преноси Индеx.хр.

AP Photo

Додик је то изјавио само дан након комеморације сребреничким жртвама у Поточарима, током које су високи западни и босанскохерцеговачки званичници оштро упозорили да се мора престати с негирањем карактера злочина који су у јулу 1995. над Бошњацима починили припадници војске и полиције босанских Срба.

Коментирајући те поруке из Поточара, Додик је изјавио да се на забрани негирања геноцида инсистира из ЕУ.

„Зашто би се доносио закон о томе? Зато што нису сигурни да чињеницама то могу покрити. Ако је био геноцид, нема разумног човека који не би пристао на ту квалификацију. Сада се покушава одлукама суда, политичким притисцима, наметнути та квалификација. Као што су Британци покушали да прогласе Србе геноцидним народом, а Срби изгубили пола популације у прошлом веку“, казао је Додик.