Прочитај ми чланак

ДОДИК Тужиоци ништа не раде, примају добре плате и тале се са криминалним сектором

0

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да тужиоци никоме нису одговорни, да не раде ништа, осим што примају добре плате. "Том сектору не сме ништа полиција која доведе пред њих починиоце разних криминалних дела, за које би у свакој нормалној земљи добили притвор, а тужиоци их пуштају. Каква је то борба против организованог криминала", навео је Додик.

„Амерички председник именује председника Врховног суда те земље и он је барем њему одговоран. Коме су одговорни наши тужиоци? Само примају добре плате, ништа друго и не раде. Према томе, увек ћу их критиковати“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик то рекао након што су из Високог судског и тужилачког савета (ВСТС) оценили „непримереним“ његове последње изјаве о случају убиства младића Давида Драгичевића, због кога се од марта у Бањалуци одржавају скупови „Правда за Давида.

„Занемарите Правду за Давида, да ли је ова јавност задовољна правним системом? Ја десет година указујем како правосуђе у БиХ не ваља и како га је накарадно направила међународна заједница… И сада они осуђују моје ставове“, рекао је Додик.

Он је тужиоце назвао нерадницима, који, како је казао, примају добре плате у Тужилаштву и „само се штеле са криминалним сектором“.

„Том сектору не сме ништа полиција која доведе пред њих починиоце разних криминалних дела, за које би у свакој нормалној земљи добили притвор, а тужиоци их пуштају … Каква је то борба против организованог криминала“, навео је Додик.

Раније данас председник ВСТС Милан Тегелтија изјавио је да Републичко и Окружно јавно Тужилаштво Бањалука разматрају да предмет „Драгичевић“ упуте Тужилаштву БиХ, како би преиспитали надлежност.

„Тужилаштва морају бити лишена сваке врсте притиска, јавности и политичара. Само тако могу радити. Иако, се некада чине да траје дуго, то некад мора бити тако“, казао је он.

Тегелтија је осудио Додикову изјаву, у којој је он најавио да ће, ако ускоро не буде тужилачке одлуке у случају страдања Драгичевића, позвати грађане на протесте пред бањалучко Окружно јавно тужилаштво.

Истрага о убиству Давида Драгичевића траје скоро девет месеци, а након што је бањалучко тужилаштво овај предмет окарактерисало као убиство, још није подигнута оптужница нити је ико ухапшен као осумњичени починилац.

Главни окружни тужилац Желимир Лепир изјавио је у јуну за бањалучку АТВ да га је крајем марта позвао министар унутрашњих послова Драган Лукач и захтевао од њега да се одмах заврши истрага о страдању младића Давида Драгићевића и да се његова смрт прогласи „задесном“.

Родитељи младића Давида Драгичевића тврде да је њиховог сина убила полиција, а да у заташкавању убиства учествује врх власти РС, врх МУП РС, тужиоци Окружног тужилаштва Бањалука и Републичког јавног тужилаштва, а одговорним сматрају и председника ВСТС Милана Тегелтију.