Прочитај ми чланак

ДОДИК: Тајне службе БиХ прислушкују државни врх Србије и Хрватске

0

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је обавештајнаим структурама у БиХ дат налог за прислушкивање државног врха Србије, те да верује да је исти случај и са Хрватском.

Додик је у интервјуу за загребачки „Вечерњи лист“ рекао да су то озбиљне ствари и да Обавештајно-безбедносна агенција надзире и посланике у БиХ.

„Наравно да то (председавајућем Заједничке комисије за надзор над радом ОБА Никол) Шпирићу не могу да направе и зато траже његову смену. Зато се сада отвара и питање шта раде Хрвати у тој комисији. Хоћете ли да вам упакују сплетку око Драгана Човића? Зна се како се то овде ради“, истакао је Додик.

Председник РС је рекао и да су две најнепожељније особе у политици БиХ он и хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић и да бошњачки члан Председништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић жели да их се реши.

„Нема ништа горе за једну земљу, посебно за овакву као што је БиХ, да њоме управља тајна полиција, а то се већ догађа јер Обавештајно-безбедносна служба (ОБА) БиХ функционише тако да уништи српски и хрватски идентитет и да од њих прави непријатеље“, навео је Додик.

ОБА, навео је Додик, није наша служба.

„То је нама непријатељска служба. Ми је тако и посматрамо“, поручио је Додик.

Говорећи о односима Београда и Загреба, Додик каже их треба поправити, јер Хрвати и Срби носе тешко бреме историје.

„То се не може занемарити у нашим међусобним односима. Али су се и околности промениле у последњих 20-ак година. Хрвати су добили властиту државу, Срби су добили своје две државе — Србију и Републику Српску“, оценио је Додик.

Он је нагласио да у БиХ није могућа асимилација и да нема ништа од „босанштине“.

„Ја, пре свега, желим да живим у слободи. Моја слобода подразумева идентификацију с народом којем припадам. Не знам зашто то неком смета. Нећу никада бити Босанац. Не идентификујем се са том речју ни као географским појмом, а камоли националним. У Херцеговини је то мало другачије, колико знам, али у Босни то не долази у обзир. За мене је понижавајуће да ме неко зове Босанцем. Нећу то никада бити“, истакао је Додик.

БОНУС ВИДЕО

Политички аналитичари проф. др Душан Јањић (директор Форума за етничке односе) и проф. др. Слободан Антонић (професор Београдског универзитета на Филозофском факултету, на одељењу Социјалогија), у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, говорило се НAТО-у на Балкану и у Источној Србији (00:33:40 и 00:58:30); и о дипломатској позицији Србије (00:43:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.